שוק המניות בסין מפחיד אתכם? כך תשקיעו בבטחה בחברות הסיניות
ראש ממשלת סין הראשון, ג’ואו אנלאי שכיהן מאוקטובר 1949 עד מותו בינואר 1976, אמר פעם ש”עדיין מוקדם להעריך את המשמעות של המהפכה הצרפתית”. את אותו הדבר בדיוק אפשר להגיד על סין, שאת השינוי האדיר שהיא עברה ב-50 השנים האחרונות “עדיין מוקדם להעריך”, אבל המציאות ב-2021 מראה שסין היא הכוח העולמי העולה של המאה הנוכחית, ולכן גם המשקיעים בשוק ההון נמשכים אליה. עד כמה “בטוח” להשקיע בשוק המניות הסיני ומהם הגורמים שחשוב לדעת ולהתחשב בהם כדי לעלות באופן הנכון על גב הדרקון הסיני? בואו נצא לדרך.
למה כן להשקיע בסין?
1. כלכלה צומחת. הן בייצוא והן מבחינת הצריכה הפנימית. סין עוברת תהליך עיור מואץ, בעיקר של מעמד הביניים, עמוד השדרה הכלכלי. במהלך שלושת העשורים עברו כ-150 מיליון איש מהכפרים לערים והפכו לכוח עבודה שהזניק תעשיות שונות. מעמד הביניים הסיני צמח מ-39.1 מיליון איש בשנת 2000 (3.1% מהאוכלוסייה) ל-707 מיליון ב-2018 (50.8% מהאוכלוסייה) ויש לך השפעה דרמטית על תרבות הצריכה וכוח הקנייה הפנימי. התוצר המקומי הגולמי זינק פי 50 מאז אמצע שנות ה-70. אם במאה ה-20 סין למדה ללכת, כיום היא רצה והכלכלה האדירה שלה רק מתרחבת ומתעצמת.
2. מעצמה טכנולוגית. התעשייה הסינית היא הרבה יותר מיצרנית חולצות או צעצועים. היא השיקה תוכנית אסטרטגית ב-2015 בשם Made in China 2025, שיחד עם תוכניות נוספות והשקעה של טריליוני יואן הובילה לצמיחה חזקה של החברות במדינה ופיתוחים טכנולוגיים חדשניים ומהפכניים ש’משאירים אבק’ גם למדינות שנחשבות מעצמות בתחום. ממשלת סין גם בחרה ללכת בנתיב הירוק בכל מה שקשור לאיכות הסביבה, והיא מתכוונת להעביר את מרבית ייצור החשמל שלה לאנרגיות ידידותיות לסביבה בעשורים הקרובים. המהלכים האלו מיקמו את סין בראש המדינות המובילות בתחומים כמו אנרגיה מתחדשת, רכבים חשמליים ואוטונומיים, מחשוב ו-AI, טכנולוגיות 5G ועוד.
3. מדד חדש של מניות טכנולוגיות. בעיצומו של משבר הקורונה, כשהעולם היה חסר ודאות לגבי התפתחות הנגיף, הסינים דווקא השיקו מדד טכנולוגיה חדש בהונג קונג, שכולל את 30 חברות הטכנולוגיה המובילות במדינה. מאז השקתו הוא צובר פופולריות גבוהה בקרב משקיעים וממצב את עצמו כמקביל של הנסדא”ק האמריקני. נמצאות בו ענקיות כמו עליבאבא, שיאומי ואחרות, וחברות רבות השיקו תעודות סל שמבוססות על מדד זה.
4. הקורונה נעלמה. זוכרים את העיר ווהאן, שבדצמבר 2019 הייתה מקור התפרצות הנגיף? ממשלת סין נקטה ביד קשה כלפי האוכלוסייה והדבירה את הקורונה במהירות. נכון לינואר 2021 יש בה כמה עשרות מאומתים חדשים ביום בלבד, ומדובר במדינה של 1.5 מיליארד איש. הניצחון על הקורונה הופך את סין לאחת המעצמות היחידות בעולם שהתגברו על הקורונה וחזרו לצמיחה תקינה.
5. תמחור שוק המניות. התמחור של שוק המניות הסיני זול הרבה יותר בהשוואה לשוק האמריקני, דבר שהוביל בשנים האחרונות לזרימה גדולה של כספים אליו. בנוסף, שוק המניות הסיני, בשונה מהאמריקני, עתיר משקיעים קמעונאיים (משקיעים פרטיים) ואפליקציות מסחר בסגנון רובין הוד, שקיימות גם בסין והביאו לעלייה במספר המשקיעים הקמעונאיים. התמחור, אופי השוק והטכנולוגיה הביא לכך ששוויו של שוק המניות הסיני גדל בטריליון דולר בשנה האחרונה – יותר מכל שוק מניות אחר בעולם.
למה לא להשקיע בסין – מהם הסיכונים?
1. משטר דיקטטורי קיצוני. המשטר בסין יכול לעשות מה שבא לו – להסתיר מידע, לפרק חברות או להשתיק טייקונים עולמיים דוגמת ג’ק מא העומד בראש עליבאבא. סין היא עדיין דיקטטורה קפיטליסטית, אשר מצד אחד נהנית מיציבות גדולה, אולם מנגד, כטבען של דיקטטורות, עלולה לקרוס במהירות במקרים של משבר כלכלי או חברתי. למרות הצמיחה, קיים חשש שבעתיד סין לא תוכל לספק את צרכי אוכלוסיית הענק מה שיוביל לקריסה פנימית.
2. האטה בצמיחה הפנימית. בגלל ההתמקדות בכלכלת פנים במקום בייצוא וחוקי המשטר שמגבילים זרימה החוצה של הון, חברות רבות הגבילו בשנים האחרונות את החשיפה שלהן לכלכלה הסינית. מאז שנת 2010 צמיחת השוק הסיני מאטה, מלמעלה מ-10% לפני עשור ועד לכ-6% כיום.
3. בעיית חובות של החברות. חברות בסין מתגלות כמזויפות או כאלה שמחזיקות בחובות ענק. קחו דוגמה טובה היא לאקין קפה, שתוארה כסטארבקס הסינית וצמחה לפי דיווחיה למעל 4,500 סניפים ב-2019, נחשפה ככזאת שביצעה עסקאות מזויפות ב-310 מיליון דולר. חברות סיניות חייבות יותר מ-200 מיליארד דולר למשקיעים ומלווים ברחבי העולם. תרבות עסקית ונתונים שלא ממש מייצרים ביטחון לפני השקעה במניות.
4. בועת נדל”ן. כל דירה חמישית בערים הסיניות היא כיום דירת רפאים (כ-65 מיליון דירות עומדות ריקות!). הדירות נקנו להשקעה וקיים חשש שבעליהן ימהרו למכור אותן אם יזהו ירידות מחירים, דבר שיגרום לתגובת שרשרת הרסנית.
4. מלחמת הסחר עם ארה”ב. ממשל טראמפ הטיל מכסים על סחורות סיניות בשווי מאות מיליארדי דולרים, שאמנם לא בלמו את הייצוא הסיני ובינואר 2020 אפילו נחתם הסכם סחר חדש בין המדינות, אבל בפועל נמשכים כיפופי הידיים שעלולים להשפיע על כלכלת סין והכלכלה העולמית. זה בא לידי ביטוי גם בחשש שמא חלק מהמניות הסיניות לא יורשו להיסחר בבורסות בארה”ב. בדצמבר 2020, לדוגמה, בית הנבחרים האמריקני אישר הצעת חוק למחיקת חברות סיניות מהמסחר בבורסות בארה”ב אם לא יעמדו בחוקי החשבונאות האמריקניים. צעדים שכאלה מייצרים חוסר ודאות וסיכונים למשקיעים.
אולם למרות הבעיות והסיכונים, סין היא עדיין מעצמה שתמשיך לצמוח והחברות בסין נסחרות בתמחורים אטרקטיביים ולכן יש היגיון רב להשקיע במניות סיניות. לפי המומחים, הנהירה של המשקיעים לסין תהפוך את שוק ההון הסיני למקבילה לוול סטריט תוך כעשור.
אז איך להשקיע בסין?
1. באמצעות תעודות סל. תעודות סל (או קרנות סל) הן מכשיר פיננסי שעוקב אחר מדדים שונים של מניות, כלומר הוא מאפשר לכם קניית סל רחב של מניות מבלי צורך לבחור אותן בפינצטה. כך אפשר להיחשף להתנהגות שוק המניות הסיני בלי מאמץ עם פיזור השקעות מספיק גדול.
יש מגוון גדול של קרנות סל, שהפופולארית ביותר ביניהן היא קרן הסל iShares MSCI China ETF, שעוקבת אחר התנהגותן של החברות הגדולות יותר בבורסות בסין (אפשר לקנות את הקרן גם בשקלים – iShares MSCI China A UCITS ETF ). מי שמעוניין דווקא בחברות הקטנות יותר יוכל להיעזר בתעודת הסל iShares MSCI China Small-Cap ETF .
2. מניות סיניות מובילות. מניות של חברות ענק כמו עליבאבא (BABA) ירדו בחודשים האחרונים בגלל החשש של המשקיעים מהגבלתן על ידי הממשל הסיני, אבל מדובר בחברות צומחות ויציבות שסביר להניח שימשיכו להצליח גם אם יוטלו עליהן מגבלות מסוימות, ולכן הן יכולות להיות השקעה מעניינת מאוד למשקיעים סבלניים. קמעונאית נוספת ששווה לשים עליה עין היא EBAY. בשנים האחרונות דרכו הכנסות החברה במקום, אבל לאחרונה מסתמן שינוי לטובה. אם החברה אכן תשוב לצמיחה אז המניה שלה כנראה תזנק בחדות היות והיא נסחרת בתמחור נמוך ביותר בהשוואה למתחרות.
אז באיזה מניות ספציפיות אתה ממליץ להשקיע כי השוק הסיני הוא ענקי ויש מלא אפשרויות
תודה רבה
אוהד גלץ
היי אוהד,
כפי שכתבתי, משקיעים שלא רוצים לבחור מניות בפינצטה יכולים להיחשף לסין באמצעות תעודות סל. משקיעים שרוצים לבחור מניות בפינצטה צריכים ללמוד איך לנתח חברות ואיך להעריך את שוויין כדי להיות מסוגלים לאתר הזדמנויות השקעה. הזכרתי בטקסט שני שמות של מניות מעניינות להשקעה שתוכלו להמשיך לבחון לעומק.
מה לגבי cqqq נאסד”ק הסיני?
מי שמעדיף בעיקר חברות טכנולוגיות יכול לשקול את התעודה שהצעת.
הי ינון,
מאמר מאוד מעניין ופרקטי!
אין ספק שכולל לאור נתוני המאקרו בסין – זה כיוון שנראה מאוד מעניין ועם פוטנציאל משמעותי,
האם לדעתך בזמן הקרוב תמליץ ב”תיק של ינון” על מניות/תעודת סל בסין?
תודה ובברכה,
אילן
הי אילן,
כמו שאתה יודע אני מעדיף להשקיע במניות בודדות, לא בתעוודת סל, ואכן אני בוחן חברות סיניות בחודשים האחרונים ואם תהיה מסקנה חיובית לגבי חברה כלשהי אעדכן אתכם באתר.
יש כבר תעודת סל שמשקיעה במדד החדש של 30 חברות הטכנולוגיה.
תודה.
ינון היקר אתה מדהים יש מנייה סינית ממש נראית זולה בטירוף ביחס לרווחים שלה בשם מומו momo האם נראית לך מענינת
תודה ישראל.
מומו אכן חברה מעניינת ונסחרת בתמחור נמוך בהשוואה למתחרות האמריקניות שלה. עם זאת, בשנה האחרונה הייתה ירידה חדה בפעילות באפליקציה המרכזית שלה וזו הסיבה לירידת מחיר המניה. אם החברה תחזור לצמיחה אז המניה תגיב בהתאם ואם לא אז היא תדרוך במקום. בכל מקרה רעיון השקעה מעניין.
למה לא כתבת את מדד MCHI שזה כולל גם את המניות הבינוניות וגם הגדולות
לא התייחסת לבינוניות
שלום ינון, ותודה על כל השיתוף!
אם מניה נמחקת מהמסחר בגלל סיבה כלשהי, (למשל – נסחרת בבורסה אחרת, החברה מפסיקה להיסחר בבורסה) יש מצב שבעלי המניות מפסידים את כספם לגמרי?
-למשל אם BABA צריכה לרדת מהנאסד”ק..
תודה מראש, יהודה
היי יהודה,
כשמניה נמחקת אתה מקבל את כספך לפי המחיר האחרון בו היא נסחרה לפני המחיקה. אבל במקרה של עליבאבא למשל, יכול להיות שהמניה שנסחרת בארה”ב תימחק ותקבל את המניה שנסחרת בסין, וזו עלולה להיות בעיה עבור חלק מהמשקיעים.
שלום ינון
האם אתה מכיר תעודת סל באירופה שמשקיעה בשוק הסיני ?
הכוונה בבורסה הסינית לא במניות של החברות הסיניות בבורסה האמריקאית
תודה מראש על התשובה
למשל https://www.blackrock.com/us/individual/products/273318/ishares-msci-china-a-etf , אני מניח שיש תעודות נוספות.
שלום ינון,
האם כבר ניתן לקנות בישראל מניות A-Shares במטבע הסיני? אני מחפש קרנות נאמנות/קרנות סל להשקעה דרך המטבע הסיני ולא דרך תעודות כמו CHIH CHIK CHIS. גם הניירות הסינים כמו BABA JD TECHY , הם רפליקות מפחידות שנוצרו ע”י חברות קש באיי קיימן וכו’ שביום מן הימים מי יודע מה יקרה איתן…
הבנתי שלאחרונה סין מתרככת עם הרגולציה והיו שמועות שניתן יהיה לקנות תעודות A-Shares. אשמח לדעת מה אתה יודע בנושא.
תודה רבה לך!!
היי לירן,
אני לא יודע. תצטרך לפנות אל אחד המנפיקים (למשל קסם) ולשאול.
אבל כמו ששאל מישהו לפניך, יש תעודות סל שקונות מניות של חברות סיניות ישירות בבורסה הסינית אם זה מעניין אותך.
הי ינון.
איזה ת.סל סיניות יש על ספורט,אופנה מוסיקה או לחילופין באיזה אתר ניתן למצוא אותן.
תודה
צביה שרון
היי צביה,
תוכלי לחפש תעודות סל לפי רצונך באתר הזה למשל
https://www.etf.com/channels
היי ינון האלוף
קודם כל, כבחור עם הפרעות קשב בינוניות עד קשות, הצלחתי לקרוא את המאמר עד סופו. אין ספק שיש לך יכולת בלהעביר מידע.
כשנכנסתי לתגובות, ראיתי את הדרך שאתה מגיב באופן אישי וענייני. וגם את הדרך שבה הכותבים (ברובם. לא חשוב שמות) פונים אליך בצורה נעימה ומכבדת.
באמת חגיגה לעיניים. ארץ ישראל היפה במיטבה.
כמו שאמרתי בהתחלה. אתה אלוף.
זו הפעם הראשונה שאני נתקל בך ובשוק המניות הסיני שבו התחלתי להתעניין לפני שעה קלה.
בשורות טובות
היי תומר,
תודה על הפרגון.
תמשיך ליהנות ולהצליח.
שלום.
הייתה לי מניה מסויימת בבית השקעות. חברה סינית קנתה את החברה הזאת ואז נהייתה לי מניה של חברה סינית. אני רוצה למכור את המניה הזאת אבל בית ההשקעות לא עובד עם הבורסה הסינית ולא מצליח למכור את המניות.
איך לדעתך אפשר למכור את המניות הללו? למי להעביר את התיק?
תודה . ד”ר שלמה
כל חבר בורסה ישראלי כמו בנקים או איביאיי יכול לבצע פעולות בבורסות בסין, כך שתוכל להעביר את המניה לחשבון אצלהם ולמכור דרכם.
האם יש תעודת סל סינית שמרכזת את המניות שמחלקות דיבדנד כמו תל אביב דיב?
הנה רשימת תעודת הסל הסיניות https://etfdb.com/etfs/country/china/ . אני לא מכיר תעודה שמתמקדת במניות דיבידנד סיניות.
היי ינון, רק עכשיו נחשפת לחומרים שלך. בהחלט מתכוונת להיכנס לעובי הקורה. מחפשת תעודת סל אמריקאית או ישראלית שעוקבת אחרי ממד מניות הטכנולוגיות בבורסות סין – תעודת סל או etf שעוקב אחרי HK3032. במאמר זה נתת המלצה אבל לא כל המניות שם הם מניות טכנולוגיה.. אני מפספסת תעודה?
באחת התגובות לפוסט שמתי קישור לרשימה המלאה של תעודות סל שעוקבות אחר מדדים בסין, יש שם גם תעודות עם חשיפה למניות טכנולוגיות.
מי שתושב ישראל יכול גם לקנות תעודות סל? וא”כ איך?
כן, כל אחד יכול לקנות תעודות סל בחשבון ההשקעות שלו
האם ניתן להשקיע ישירות דרך חשבון בבנק ישראלי במניות בבורסה של שנחאי?
ברוקרים ישראלים יכולים לבצע פעולות מסחר עבורך ברוב הבורסות בעולם, כולל בסין. תצטרכי לפנות לחדר המסחר של הברוקר ולשאול ספציפית לגבי הבורסה בה את מעוניינת לקנות ניירות ערך ויענו לך.