הבהלה לזהב

01/11/2009 • ינון אריאלי

בניגוד למרבית הסחורות, שלאחר מספר שנים של עליות חדות ירדו לרמות סבירות יותר לפני כשנה, מחיר הזהב דווקא ממשיך לנסוק ולעשות כותרות. הזהב היה מאז ומעולם המפלט הבטוח של המשקיעים, בעיקר בתקופות של אי-וודאות, משום שהוא בדרך כלל שומר על ערכו בצורה טובה יותר, תוך תנודתיות נמוכה רוב הזמן. השמירה על ערכו, היא גם סיבה טובה לכך שהזהב הוא אמצעי מצוין להתגונן כנגד אינפלציה. יש הסבורים, כי השקעה בזהב גם מאפשרת לגדר מפני היחלשות הדולר. למרות שזה לא תמיד נכון, בתקופות רבות אכן נראה כי מחיר הזהב מתנהג בצורה הפוכה לדולר – כאשר המטבע האמריקני נחלש, הזהב דווקא מתחזק, וההיפך.

האם הזהב זול היום?

מאז שנת 2001, בה נסחר הזהב ב- 300 דולר לאונקיה, נסק מחירו עד לכ- 1050 דולרים לאונקיה בימים אלו. המחיר אמנם ירד ל- 700 דולר לאונקיה במחצית השנייה של 2008, אך הוא שב וזינק מעלה לנקודה בה הוא נמצא היום. הפעם האחרונה בה ביקר הזהב ברמות כה גבוהות, הייתה בשנת 1980, אז נסחר הזהב סביב 700 דולר. בתיאום לאינפלציה, הזהב נסחר אז במחיר גבוה יותר מהיום (כ- 1700 דולר), אבל בכל מקרה, במהלך השנתיים וחצי שלאחר מכן, נפל המחיר מטה בחזרה ל- 300 דולרים.

כאמור, הזהב נתפס כאמצעי גידור כנגד אינפלציה או תקופה של צמיחה נמוכה של המשק. זאת הסיבה לזינוק במחיר הזהב בשנות השבעים של המאה הקודמת. אבל, התקופה הנוכחית שונה – אינפלציה אינה נראית באופק במרבית מדינות העולם, ורוב הסימנים מראים דווקא על תחילת החזרה של המשק לצמיחה.

יש הטוענים כי יש הצדקה בעליית מחירי הזהב לאור היחלשותו החזקה של הדולר. אם זה היה נכון רק לגבי היחס דולר-זהב, היה אפשר לקבל את הטענה הזאת. אבל, מחיר הזהב גבוה בהרבה מערכו הממוצע הרב שנתי גם עבור כל מטבע אחר שתבחנו (פרט אולי ליאן). בנוסף, אם אכן תהיה התאוששות של ארה”ב, הדולר ישוב להתחזק, ומחיר הזהב ירד.

כמו שהיה עם הנפט בזמנו, נראה כי עליית מחיר הזהב לא נגרמת על ידי עלייה בביקוש או ירידה בהיצע. נהפוך הוא, תפוקת הזהב לא השתנתה בצורה משמעותית בשני העשורים האחרונים, ובנוסף, בשנים האחרונות דווקא נרשמת ירידה ניכרת בביקוש למוצרי זהב. שוב, בדומה למקרה של הנפט, גם כאן המשך העליות במחיר נתמכות בעיקר על ידי הזרימה המסיבית של כספי המשקיעים אל אפיקי ההשקעה הספקולטיביים בזהב (בעיקר חוזים עתידיים, אבל גם תעודות סל). היקפי ההשקעות הספקולטיביות בזהב גדולות היום מאי פעם.

גם הבאזז סביב הזהב התעצם מאוד בתקופה האחרונה. כתבות על אטרקטיביות ההשקעה בזהב ועל היתרונות של זה, מופיעות מידי יום בכותרות העיתונים ובסקירות של גופים פיננסים רבים. בנוסף לשיקולים שציינתי קודם לכן, מבחינתי, זהו אחד הסימנים המעידים החזקים ביותר להיווצרותה של בועה ספקולטיבית.

לאור כל זאת, נראה כי מתבקשת ירידה משמעותית במחיר הזהב לרמה סבירה יותר. כישורי התזמון שלי מצומצמים למדי, אבל אם בכל זאת נשווה לעבר, הראלי בזהב עומד להסתיים בקרוב, ולאחר מכן נראה מהלך ירידות ממושך (שנה-שנתיים ואולי פחות), שבסיומו נראה את הזהב נסחר בכמחצית מערכו הנוכחי.

אז מה אפשר לעשות?

אם אתם חושבים כמוני, יש מספר אפשרויות להרוויח מהעניין.
1. שורט על מניות חברות כריית זהב: למרות רווחיותן, חלק נכבד מהן נסחרות במכפילי רווח אסטרונומיים (תלת-ספרתיים!). שלוש מניות מובילות לשורט הן: (Randgold Resources Ltd (GOLD, (IAMGOLD Corporation (IAG או Agnico-Eagle Mines (AEM).

2. שורט על תעודות סל העוקבות אחר מחיר הזהב: למשל, (SPDR Gold Trust (GLD או Market Vectors Gold Miners (GDX).

3. תעודות שורט אגרסיביות על הזהב: למשקיעים נועזים בלבד, ישנן תעודות סל המבצעות שורט כפול על הזהב (אם מחירו ירד ב- 10%, הן אמורות להרוויח 20%). למשל, (PowerShares DB Gold Double Short ETN (DZZ.

בכל מקרה, לפני שאתם רצים לעשות שורטים במיטב כספכם, כדאי מאוד שתבינו איך עושים את זה נכון ומה הסיכונים הטמונים בכך (ויש רבים כאלו). בנוסף, קחו בחשבון שיכול לעבור זמן לא מבוטל עד אשר מחיר הזהב ישנה כיוון.

גילוי נאות: לא מחזיק.

איך לאתר מניות עם פוטנציאל למאות אחוזים בשנים הקרובות?

X