היין היפני קורס – איך עושים מזה כסף?

12/04/2013 • ינון אריאלי

באפריל 2009 דולר אמריקני אחד היה שווה 100 יין יפני. לאחר מכן הייתה התחזקות של שלוש וחצי שנים בהן היחס ירד ל- 77 יין לדולר, והיום אנו קרובים שוב למצב בו יחס ההמרה דולר/יין יהיה 100. למי שלא קרה חדשות מאקרו מהעולם או בלוגים של אנשי פיננסים בחצי השנה האחרונה (וראיתי את הדברים האלו בדי הרבה בלוגים, כולל במקומיים), אזכיר כי הממשלה היפנית החליטה להילחם בכל כוחה בדפלציה (ירידת המחירים) שחווה יפן מאז תחילת שנות ה- 90 של המאה הקודמת.

ואיך עושים את זה? פשוט מורידים את ערך המטבע המקומי באמצעות הדפסת כסף. באופן פשטני, כך יגדל היצע הכסף בשוק היפני, הצריכה תגבר, המחירים יעלו וייצרו אינפלציה. אולם, במקרה הנוכחי, הממשלה היפנית מנסה להפוך דפלציה של עשרים שנה לאינפלציה מערבית נורמאלית של כ- 2% בשנה, ולכן היא נאלצת להדפיס כמויות אדירות של כסף. לאחרונה הצהיר הבנק המרכזי ביפן על כוונתו להכפיל את מאזנו לכ-250 טריליון יין (2.5 טריליון דולר) במהלך השנים הבאות. בנוסף, בשביל לנסות ולמנוע את עליית תשואות האג”ח במדינה, הבנק המרכזי אף הצהיר על מסע רכישות אג”ח ממשלתיות בכל קשת המח”מים בהיקף של 7 טריליון יין בחודש.

מדובר כאן בהדפסת סכום כסף עצום השווה לכ- 15% מהתמ”ג של יפן (שעמד על כ- 6 טריליון דולר ב- 2012), וכל זה בפחות משנה. נכון שגם הפד האמריקני הדפיס סכום עצום של למעלה מ- 2 טריליון דולר, אולם זה נפרש על פני יותר מחמש שנים ובנוסף התמ”ג של ארה”ב גדול פי שלושה מזה של יפן. בצד רכישות האג”ח מדובר בקצב של כ- 75% ממה שהתרחש בארה”ב, אבל שוב, כאן מדובר בכלכלה שממדיה כשליש מזה של ארה”ב.

אין ספק שמדובר כאן באחד הניסויים הכלכליים הגדולים והמסוכנים בהיסטוריה, שאם ייכשל הוא יכול להוביל את יפן לקריסה פיננסית טוטאלית שההתרחשויות באירופה הן גרגר אבק לעומתן. מצד שני, יש הטוענים שיפן נקלעה למבוי סתום, ולכן לא הייתה לה ברירה אלא ללכת לתוכנית כזו. חיזוק לכך אפשר לראות בעובדה שביפן הספיקו להיות לא פחות מששה שרי אוצר בשלוש השנים האחרונות. בהחלט בלגאן.

המהלכים האלו הובילו את היין להיחלש ביחס לדולר בחצי השנה האחרונה, ובמפתיע זה קרה די מהר ובעוצמה גדולה. ועדיין, לפי ההערכות של משקיעים גדולים כמו ביל גרוס למשל, תידרש היחלשות משמעותית נוספת כדי להגיע ליעד האינפלציה אליו מכוונת הממשלה היפנית. משקיע מפורסם נוסף שסבור שהיין אפילו יכול להיחלש לרמה של 200 יין לדולר, הוא קייל בס, שנתן הרצאה מלומדת על הנושא (היא ארוכה אבל כל שנייה שם שווה זהב).

אז איך להרוויח מזה כסף? יש מספר אפשרויות להרוויח מהיחלשות היין. אחת מהן היא כמובן להשקיע בצורה ממונפת בצמד המטבעות דולר/יין, כלומר לקנות דולרים ולמכור יינים וכך להרוויח מהיחלשות היין מול הדולר. זאת עשויה להיות האסטרטגיה הרווחית ביותר אם תהמרו על הכיוון הנכון ובזמן הנכון, אולם זאת גם האפשרות התנודתית ביותר ובעלת הסיכוי הגדול ביותר לאבד את כספכם במקרה של התחזקות פתאומית של היין. לכן, היא מתאימה למשקיעים מנוסים בלבד. וגם אז, כדאי להגביל את המינוף כך שאפילו תנודה של 5% ויותר בכיוון ההפוך לא תמחק את ההשקעה שלכם.

דרך חלופית, נגישה יותר וללא הסיכונים הטמונים במינוף, היא באמצעות ביצוע שורט (מכירה בחסר) על תעודת סל העוקבת אחר מחיר היין, למשל התעודה ( Japanese Yen Trust (FXY. מי שאינו רוצה לבצע שורט באופן ישיר, יכול לרכוש אופציות פוט על התעודה. אלו אופציות שנותנות לכם את האופציה (אבל לא החובה) למכור את הנייר במחיר ידוע מראש (מחיר המימוש, Strike price) לכותב האופציה עד מועד הפקיעה. אני למשל רכשתי ללקוחות שלי לפני מספר חודשים אופציות פוט על התעודה הפוקעות בינואר 2014 עם מחירי מימוש של 90 ו- 100 דולר. שתיהן עלו די הרבה לאחרונה בגלל ההצהרות של הבנק המרכזי ביפן, אבל אם אתם מאמינים בתזה של קייל בס או ביל גרוס, יש עוד הרבה מקום להיחלשות של המטבע היפני מהנקודה הנוכחית.

אפשרות נוספת, המתבססת על ההנחה שיצירת אינפלציה תעשה טוב לחברות היפנית, היא להשקיע במניות יפניות. יצואניות כמו טויוטה למשל ירוויחו מיין חלש, אולם אם אין לכם רצון לבחור מניות בצורה פרטנית, תוכלו ללכת לכיוון של תעודת סל כמו WisdomTree Japan Hedged Equity (DXJ), שמאפשרת חשיפה לשוק המניות היפני תוך גידור מפני היחלשות המטבע המקומי.

לפני שאתם רצים להשקיע, קחו בחשבון ששוק המט”ח הוא אפיק ספקולטיבי, תנודתי ובלתי צפוי בטווח הקצר, ולמען האמת גם בטווח הארוך. בנוסף, היין כבר ביצע מהלך היחלשות משמעותי בחצי השנה האחרונה, וכל עלייה נוספת שלו לעבר 110-115 יין לדולר עלולים להוביל להתפתחויות מורכבות יותר בכלכלה היפנית ובעולם. לכן, ההיגיון אומר שלא להשקיע בניירות האלו יותר מאחוז-שניים בודדים מהתיק שלכם, כלומר סכום שאתם מוכנים לאבד ועדיין התיק לא יפגע יותר מידי.

* * *

תקנות הייעוץ הכללי של הרשות לניירות ערך אוסרות עליו להתייחס לתגובות שלכם בעמוד זה, אולם אתם מוזמנים לפנות אליו באמצעות המייל. הדברים מובאים לצורך מידע כללי בלבד ואין לראות בהם משום המלצה ו/או ייעוץ לגבי כדאיות ההשקעה בניירות ערך ו/או מכשירים פיננסיים אחרים. הדברים אינם מהווים תחליף לייעוץ ספציפי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכל העושה בהם שימוש עושה זאת על דעתו ועל אחריותו בלבד. לכותב אין רישיון ייעוץ השקעות, ויש לו עניין אישי באופציות פוט על התעודה FXY.

איך לאתר מניות עם פוטנציאל למאות אחוזים בשנים הקרובות?

X