המדריך למשקיע המתחיל – להשקיע בעצמכם (9)

המדריך למשקיע המתחיל – להשקיע בעצמכם (9)

משקיעים רבים מקבלים את הרושם כי שוק ההון הוא מגרש המשחקים של המקצוענים, אותם מנהלי השקעות או משקיעים מנוסים השולטים בכל רזי השוק הרבים. לפיכך, הם בוחרים לתת את משימת ניהול כספם למנהל השקעות בחברת השקעות כלשהי תמורת תשלום דמי ניהול נכבדים. נשאלת השאלה האם הפקדת כספיכם בידי המומחים תוביל אתכם להשגת רווחים גדולים יותר מאשר אלו שהייתם יכולים להשיג בעצמכם?

למרות שזה עשוי להפתיע רבים מכם, התשובה לכך שלילית. אכן, שוק ההון אינו טריוויאלי להבנה, אך אין כל צורך לסיים תואר שני במנהל עסקים או בניהול תיקים על מנת להצליח בהשקעתכם. בשוק ההון, ההצלחה נעוצה בעיקר בבחירה חכמה של אפיקי השקעה המתאימים לאופייכם ובהתמדה באסטרטגיית ההשקעה שלכם לאורך תקופה ארוכה .

בניגוד אולי למה שהיינו מצפים, חלק ניכר מהמומחים בשוק, מנהלי ההשקעות של קרנות ההשקעות הגדולות ביותר, למרות נסיונם וכושרם האינטלקטואלי הרב, אינם משקיעים על פי כללים פשוטים אלו, ולכן אינם מצליחים להשיג תשואות גבוהות מתשואת השוק הממוצעת לאורך השנים. אין הם עושים זאת מפני שאינם מנוסים או מוכשרים. הם פשוט פועלים תחת אילוצים ומגבלות לא מעטות המובילים אותם להכשל במשימתם לנצח את השוק.

ראשית, עבור ניהול כספנו יגבה מאיתנו מנהל הקרן דמי ניהול גבוהים הנעים בין 2-4%. אי לכך, מנהל הקרן כבר מתחיל מנקודת פתיחה נמוכה יותר משום שעליו לפצות על דמי הניהול הללו באמצעות השגת תשואה גבוהה יותר. זה כמובן אפשרי, אך זאת משימה קשה הרבה יותר.

גביית דמי הניהול הגבוהים הללו גם מאלצת את מנהלי השקעות להחליף את החזקותיהם בתדירות גבוהה למדי. כמובן שהם אינם מחוייבים לעשות זאת, אך האם הייתם משלמים 4% דמי ניהול לקרן הרוכשת עבורכם מספר מניות ומחזיקה אותה לאורך 20 שנים ברציפות? למרות שאם היתה בוחרת באסטרטגיה זו היא הייתה עשויה להשיג עבורכם תשואה גבוהה יותר, סביר להניח שלא הייתם משקיעים בקרן. התחלופה המהירה מידי הזו מובילה לאי מיצוי הפוטנציאל של חלק מניירות הערך אותם מחזיקה הקרן, למכירת חלק אחר מהם בהפסד ובסופו של דבר לפגיעה בתשואה לאורך השנים.

מנהלי השקעות גם מוגבלים בבחירת ניירות ערך של חברות קטנות יותר לקרן ההשקעות שהם מנהלים. חשבו לדוגמא על קרן השקעות ממוצעת בשווי כולל של 10 מיליארד דולר. קרן כזו לא תוכל לדוגמא להשקיע במניותיהן של חברות ששווי השוק שלהן נמוך מ- 500 מיליון דולר. גם אם הקרן תרכוש את כל החברה, משימה שאינה אפשרית במרבית המקרים, אפילו שינוי משמעותי בשוויה של החברה הקטנה, יוביל לשינוי קטן יחסית בערכה של הקרן. אין הכוונה לומר כי אין בנמצא חברות גדולות שמניותיהן עשויות להניב תשואה גבוהה, אבל מניותיהן של חברות קטנות יותר נוטות (בממוצע) להניב תשואה גבוהה הרבה יותר. מהתשואה הזו יכולים ליהנות משקיעים בעלי סכומי השקעה נמוכים יותר, אך לא מנהלי הקרנות הגדולות.

מגוון המגבלות הללו, מובילות לכך שמעל ל- 80 אחוזים מקרנות הנאמנות המנוהלות על ידי מנהלי קרנות מנוסים, מקצועיים ומוכשרים מניבות תשואות נמוכות מתשואות השוק. מכיוון שהשגת תשואת השוק היא משימה פשוטה למדי, שכל אחד מכם יכול להשיגה בקלות על ידי השקעה בתעודות סל שדמי הניהול שלהן נמוכים למדי, המסקנה היא שאין כל סיבה להפקיד את כספיכם בידי מנהל קרן. לחילופין, למדו כיצד להשקיע בחכמה ונהלו את השקעותיכם בעצמכם. זכרו, כי בבחירתכם לעשות זאת אתם כבר מנצחים את מרבית המומחים בשוק.

בשיעור הבא: כיצד לבנות את תיק השקעות שלכם.

איך לאתר מניות עם פוטנציאל למאות אחוזים בשנים הקרובות?

X