אין משקיע שלא עושה שגיאות. מה שחשוב, זה ללמוד מהשגיאות שעשינו בעבר בשביל שנוכל לשפר את התשואה של התיק שלנו בעתיד. תחילתה של שנה חדשה היא זמן מעולה לעשות חשבון נפש לתיק ההשקעות שלנו, ולבחון מה אפשר לתקן בשנה החדשה.
1. לשלם יותר מידי עבור טרנדים
שימו לב לתשואות של המניות הבאות מאז תחילת השנה: פייסבוק 45%-, גרופון 77%- וזינגה 67%-. המשותף לכולן הוא הבאזז המטורף שיש סביבן בשנים האחרונות. הוא היה עד כדי כך גדול, שמכונת יחסי הציבור של החברות המנפיקות לא הייתה צריכה לעבוד קשה מידי בשביל למכור למשקיעים דולר במחיר של 2 דולר – בדיוק הפוך ממה שצריך משקיע חכם לעשות.
נכון, הייתה גם יוצאת דופן אחת – הרשת החברתית העסקית לינקדאין שעלתה ב- 87% השנה, אבל אם תשימו לב תראו שהיא נסחרת במכפיל רווח מפחיד של 978 (!), כך שאני לא אתפלא אם הצלילה במחיר שלה רק נדחתה בשנה.
תעשו לעצמכם טובה, בשנה הקרובה (וגם בשנים שלאחר מכן) – התרחקו ממניות עם מכפיל רווח גבוה מ- 20 או מכפיל הון גדול מ- 2-3. אולי תפספסו את האפל או הגוגל הבאות, אבל בטוח שלא תפסידו את המכנסיים.
2. לצפות שהחלום יהפוך למציאות מוקדם מידי
כולנו מכירים את החברות שמבטיחות חלום ובסופו של דבר המשקיעים נשארים בלי כלום. אצל חברות הגז/נפט מדובר על אשליית המאגרים העצומים עליהן מספרות החברות בסקרים הסיסמיים שלהן, ואצל חברות הביוטק מדובר על ההבטחה לפתח תרופה שתפתור בעיה של חתך אוכלוסיה גדול שיתורגם לשוק מכירות אדיר.
לצערנו, בדרך כלל החלום הופך לסיוט והחברות נכשלות בגילוי הזהב השחור או בקבלת אישור FDA. וגם במקרים שיש נפט או גז או שהתקבל אישור ה- FDA המיוחל, הדרך מכאן ועד להכנסות של מאות מיליוני דולרים רחוקה – צריך גם להוציא את החומר מהקרקע (וזה יקר), צריך למצוא לקוחות (וזה לא קל) וצריך להתחרות מול שחקניות גדולות הפועלות בענף כבר שנים (וזה עולה הרבה כסף ולוקח זמן).
לכן, לא כדאי להיסחף יותר מידי אחרי הבטחות – נסו לחפש את קבלות, ואם בכל זאת החלטתם לרכוש מנית חלום, קנו אותה כאשר אין הייפ יותר מידי גדול סביבה והיא נסחרת בתמחורים טובים. למשל, מדד חברות הביומד האמריקניות עולה בצורה מדהימה בשנים האחרונות בעוד המדד המקומי המקביל עבר שנתיים לא טובות מאז השקתו. חברות ביומד רבות מגיעות לשלבים מכריעים השנה אבל עוד לא ראינו את זה מתורגם לעליות שערים. לכן, המדד נראה די מעניין היום.
3. לתת יותר מידי משקל לתחזיות מאקרואיסטיות
כל יום קם איזה רוביני חדש ומבשר לנו שכדאי לברוח משוק המניות כי הוא הולך לקרוס בעשרות אחוזים. ברור שאם הם ימשיכו לצעוק המון פעמים “זאב-זאב”, מתישהו הוא יגיע. עם זאת, שוקי המניות בעולם כבר סוגרים כמעט 4 שנים של עליות, כך שמי שהיה מקשיב לתחזיות יום הדין של אותם חזאים היה מפספס את אחד הראלים הגדולים בהיסטוריה של שוק ההון.
יש לי הרבה כבוד לכלכלנים, אנליסטים ואנשים עשירים כמו רוביני ודומיו, אבל מה לעשות – גם הם לא יכולים לחזות לאן ילך השוק בעתיד. יש אמנם מספר אינדיקטורים פונדמנטאליים שאני עוקב אחריהם ויכולים לרמז היכן ממוקם השוק מבחינה תמחורית, אולם הם יעילים בעיקר בנקודות קיצון ולא הכי שימושיים במרבית מהזמן.
הלוואי ונמשיך לשמוע את ההגיגים של אותם חזאים כי הם מייצרים תנודתיות בשוק ומאפשרים לקנות מניות במחירים אטרקטיביים למדי. עם זאת, כמו שמומלץ להתרחק ממישהו שמבטיח לכם תשואות, כך כדאי להתעלם מניסיונות תזמון הכניסה האלו לשוק. מניות קונים כאשר הן נסחרות בהנחה למחיר ההוגן שלהן, ולא בגלל שמישהו אמר לכם שהשוק זול או יקר. אם תפנימו את זה תרוויחו הרבה כסף.
4. להשקיע רק במניות מקומיות
השנה, המשקיעים המוסדיים הישראלים סוף-סוף השכילו להגדיל את שיעור החשיפה שלהם לחו”ל. וגם עתה, פרט אולי לאלטשולר שחם שמקצים כמחצית מהנכסים שלהם לחו”ל, שאר בתי ההשקעות עדיין מסתכלים בעיקר רק על הדשא של החברות המקומיות. זה לא שאני לא מחבב חברות ישראליות – להיפך, אני תמיד מעדיף לקנות מניות של חברות מקומיות. ולא, אני לא מפחד מהסיכונים הגיאו-פוליטיים כביכול שיש באיזורנו. פשוט, אפילו אם אנחנו המשקיעים הקטנים רוצים לקנות מניה הנסחרת בבורסה התל-אביבית, זאת כמעט משימה בלתי אפשרית לאור הסחירות הדלילה שיש בה. לצערי הרב, פרט למניות ת”א 25, כל שאר הבורסה היא בית קברות אחד גדול (אגב, הגיע הזמן שמישהו למעלה יתעורר ויטפל בנושא הזה, ויש לי כמה רעיונות איך לעשות את זה).
בשנה האחרונה שוק המניות המקומי המשיך לדשדש בעוד מרבית הבורסות בעולם עלו בשיעורים נכבדים שבין 10% ל- 30%. למען האמת, לולא מניות הטכנולוגיה, המצב של המדדים המקומיים היה עגום הרבה יותר. גם בגזרת ההנפקות בשוק הראשוני הבורסה בת”א דממה – למיטב זכרוני הייתה הנפקה אחת בלבד.
השוק הישראלי נראה אטרקטיבי ברמות המחירים הנוכחיות, אבל זאת ממש לא סיבה להיות חשוף רק אליו. מעבר לים יש מגוון רחב של הזדמנויות השקעה. אני לא מדבר רק על חברות קטנות, אלא אפילו על ענקיות גלובאליות שמצליחות לצמוח למרות הבעיות הכלכליות בעולם, ונסחרות במחירים טובים. תיק המניות שלי מושקע רובו ככולו במניות זרות, וכדאי גם לכם להשתחרר מהטיית הביתיות הזו, לא לפחד מתנודות המטבע, ולגוון את התיק שלכם גם עם ניירות מחו”ל. זה יעשה לכם טוב הן בתשואה והן בתנודתיות.
5. לפספס חברה יוצאת דופן
גם אני לא חף משגיאות, והשנה נתתי למספר מניות הערכות שגויות בטורים שלי. אחד הפספוסים קשור למנית אפל, שהמלצתי לא לקנות במחיר בו היא נסחרה באותו זמן. ראשית, הערכתי כי מותו של סטיב ג’ובס יוביל לנפילה של המניה בטווח הקצר ולדעיכה של החברה בטווח הארוך יותר. בנוסף, בשביל להצדיק את התמחור בו נסחרה החברה, היא צריכה להמשיך לצמוח בשיעור שנתי ממוצע של לפחות 15-20% בחמש השנים הקרובות. לאור התחרות המתגברת בתחום הסלולר והטאבלטים, הערכתי שזה לא יקרה ולכן הגעתי למסקנה שהמניה אינה זולה.
למען האמת, בטווח הקצרצר צדקתי – בחודשיים שלאחר מותו של ג’ובס המניה ירדה בכ- 15%. אולם, מאז היא נסקה בכמעט 70% והביאה את אפל לשווי שוק אדיר של מעל 620 מיליון דולר. למרות הזינוק במחיר, הצמיחה של אפל השאירה אותה פחות או יותר באותם המכפילים. יכול להיות ש”הסקסיות” (הטרנדיות והאופנתיות) של מוצרי החברה היא שנותנת לה חפיר יציב למרות התחרות המתגברת, ואת זה כנראה פספסתי.
גם עכשיו, חייבים להודות שהאייפון 5 לא מביא שינוי דרמטי והוא בטח לא המצאת הגלגל (כמו שהיה האייפון הראשון בסדרה), אבל ההתלהבות של הלקוחות והאנליסטים סביב השקתו היא עוד סימן להצלחה של אפל לשמור על ההגמוניה שלה בתחום. הציפיות מדברות על מכירה של 10-12 מיליון מכשירים בחודש הקרוב בלבד – יותר מכל השקת סלולר קודמת של החברה. יכול להיות שזו ההוכחה לכך שאפל הצליחה להיכנס לפנתיאון של החברות יוצאות הדופן, אלו שמנצחות את הסטטיסטיקה שאומרת שחברה אינה יכולה לצמוח בשיעורים דו-ספרתיים גבוהים לאורך תקופה ארוכה מידי. אפל עדיין לא הצליחה להפוך למובילת שוק הסלולאר בעולם, אבל אולי השילוב של המכירות המשמעותיות הצפויות לאייפון החדש והניצחון המשפטי על סמסונג יובילו לעלייה מחודשת בנתח השוק שלה.
למרות ששגיתי בהערכה שלי לגבי החברה בעבר, קשה לי להאמין שאני אקנה את המניה במחיר הנוכחי, פשוט כי אני לא נוהג להשקיע במניות שאינן נסחרות בתמחורי חסר משמעותיים. אבל, וזה אבל חשוב, היום כבר ברור לי שיש סיכוי סביר שבעוד שנה מנית אפל תיסחר כמה עשרות אחוזים מעל המחיר הנוכחי ועדיין תישאר במכפילים דומים לאלו בהם היא נסחרת היום.
שיהיה חג שמח!