הפאניקה מוול סטריט הגיעה היום באיחור אופנתי גם לבורסה בת”א והמדדים נפלו בשיעור חד. בואו לא ניתמם, זה מפחיד לראות ירידות מחירים כאלו, במיוחד אחרי כל כך הרבה שנים שלא ראינו ירידות חדות, אבל רגע לפני שאתם מבצעים פעולות מסחר פזיזות, כדאי שתכירו את ההיסטוריה ותבינו מדוע למשקיע לטווח הבינוני-ארוך הקורונה לא צריכה לשנות כלום. להיפך, מדובר בהזדמנות פז לקנות מניות של חברות מאוד איכותיות במחירים מאוד זולים, אבל צריך סבלנות.
הקורונה זה לא נעים אבל גם לא נורא
הקורונה זה לא סתם – זה יכול להוביל למשבר בעולם ולפגוע בחברות רבות לזמן מה. וירוס הקורונה גם הורג וזה מאוד מצער. למרות זאת, זו לא הפעם הראשונה ולא האחרונה שהעולם נכנס למשבר. גם הפעם לא מדובר בסוף האנושות.
שיעור התמותה הכולל מהנגיף הוא כ-3.4% בכלל האוכלוסייה, כך שגם אם היקף ההידבקות יגדל ולא יימצא חיסון, זה יהיה לא נעים אבל לא אסון כלכלי. יותר מזה, שיעור התמותה מתחת לגיל 60 הוא לא גבוה בצורה משמעותית משיעור התמותה משפעת רגילה. אחוז הנפטרים עולה משמעותית רק מעל גיל 70.
רק לשם ההשוואה, נגיף האבולה, שהתפרץ ב-2014 באפריקה, המית 39.5% מהנדבקים במחלה במהלך השנתיים מאז פרוץ הגיפה.
היום כבר התפרסמו הודעות של ממשל סין כי חלה ירידה בהתפשטות הנגיף. האם אנחנו קרובים לסוף ההתפשטות? לדעתי לא, אבל ימים יגידו.
כיצד השוק מגיב לוירוסים?
פרט למקרה האבולה, שהפיל את שוקי המניות ב-13.7% בחצי השנה שלאחר מכן, המשקיעים לא ממש נבהלו מההתפרצות מגיפה כלשהי בעבר, והמדדים המשיכו לטפס למעלה בטווח הארוך.
למעשה, בכל המקרים הקודמים, המדדים האמריקנים נמצאו הרבה יותר גבוה מנקודת המחיר בה הם נמצאו ערב התפרצות הנגיף. אם ניקח את נגיף הסארס בתור דוגמא מייצגת בגלל שהוא דומה מאוד לנגיף הקורונה, נראה כי מדד ה-S&P500 זינק ב-20.7% ב-12 החודשים שלאחר התפרצות הנגיף.
האם הפעם התמונה שונה?
כן. בכמה אופנים.
קודם כל, התלות שלנו בסין הרבה יותר גדולה מבעבר. רוב מקרי הקורונה הם בסין, והעולם תלוי בסין. כשסין משותקת זה עלול להוביל למחסור בסחורות וחומר גלם בו משמשות רבות מהחברות בעולם כדי לייצר את המוצרים שאנחנו צורכים.
היום גם הגלובליזציה בעולם הרבה יותר משמעותית מבעבר. בגלל זה קל יותר לנגיף להתפשט. בנוסף, חברות רבות תלויות בשינוע סחורות ומוצרים ברחבי העולם, וכשנמלי התעופה במקומות רבים משותקים, זו בעיה.
גם זמינות המידע שיש היום והאפשרות לבצע פעולות מסחר בכל רגע, אפילו מהטלפון הנייד, מגדילות מאוד את התנודתיות בשווקים. זה מגדיל את הלחץ על מחירי המניות כלפי מטה.
כל הגורמים האלו מובילים את ההיסטריה המופרזת של ממשלות העולם ורשויות הבריאות אל שוק ההון והמניות יורדות בחדות ואגרות החוב טסות למעלה.
מה יקרה בעוד שנה?
התרחיש האופטימי ביותר הוא שיימצא טיפול או חיסון לקורונה, ולמחרת בבוקר הכל יחזור לשגרה.
התרחיש הפחות אופטימי אבל הסביר, הוא שמאות אלפי אנשים (ואולי אפילו מיליונים) יידבקו בנגיף. חלקם ייחלו, חלק קטן מהם אפילו ימותו וזה מאוד מצער, אבל הרוב ישתעלו קצת ויחלימו. כפי שקרה במקרים דומים, אחרי כמה חודשים העניינים יירגעו, הפופולריות של הקורונה תרד והיא תהפוך להיות כמו כל שפעת אחרת, שהעולם לא מתרגש ממנה. אני לא רואה תרחיש שלילי יותר מזה כי שיעורי התמותה מהקורונה נמוכים יחסית, אבל אין לי כדור בדולח לחיזוי העתיד.
במילים אחרות, אם נקפוץ שנה קדימה לתחילת 2021, כנראה שהקורונה כבר תהיה זיכרון רחוק והפעילות הכלכלית בעולם תשוב לסדרה. אנשים יחזרו לטוס בעולם, לקנות בקניונים, לבקר בבנק, וכשזה יקרה שוקי המניות יחזרו לעליות. כפי שקרה בעבר, גם הפעם התיקון למעלה צפוי להיות מהיר מאוד. מי שלא יהיה מושקע לפני כן, יפספס את העליות האלו.
אז מה לעשות עכשיו?
אני לא מסכים עם אלו שאומרים שלא צריך לעשות כלום. ברור שחברות רבות יחוו ירידה חדה במכירות שלהן בעתיד הקרוב. אלו מביניהן שהתמנפו יתר על המידה, יכולות להתקשות לעמוד בהתחייבויות שלהן ואפילו להגיע למצב של פשיטת רגל.
לכן, אם אתם מחזיקים בחברות שהחובות שלהן קצרי טווח והוצאות המימון שלהן גבוהות ביחס לרווח התפעולי, כדאי לכם לבדוק טוב-טוב שהן לא הולכות להיקלע לקשיים תזרימיים חריפים אם המצב הכלכלי בעולם יתדרדר.
דוגמא לחברה ממונפת היא קבוצת דלק של יצחק תשובה. לחברה תלות מהותית במחירי האנרגיה בעולם – הן הגז והן הנפט, והירידה החדה במחיר הנפט שנרשמה בשבועות האחרונים עלולה לפגוע ברווחי החברה ולהקשות עליה לעמוד בהתחייבויות למשקיעים. לחברה יש חוב של כ-6.1 מיליארד שקל, הרבה כסף שהיא צריכה לשלם לנושים שלה.
המשקיעים לא קונים את קולות ההרגעה של הנהלת החברה, ושלחו את המניה ואת אגרות החוב של החברה לירידות חדות היום. הם כנראה זוכרים שלפני כשמונה שנים קבוצת דלק עשתה להם “תספורת” כואבת שמחקה כ-65% מחוב של 2.1 מיליארד שקל שהייתה חייבת להם החברה. זו דוגמא לחברה שהסיכון בהשקעה בה היה גבוה מהסיכוי.
מנגד, אם אתם נוהגים להקפיד להשקיע בחברות איכותיות, שהפעילות שלהן לא נשענת על חובות גבוהים מידי ביחס להון העצמי וביחס לרווחי החברה, ורכשתם את המניה במרווח ביטחון מספיק מתחת למחיר ההוגן, אין לכם סיבה לדאגה, גם לא בגלל הקורונה. להיפך, החברות האלו יצלחו את המשבר הנוכחי, והיום המניות שלהן אפילו יותר אטרקטיביות להשקעה כי הן נסחרות בתמחור נמוך הרבה יותר מבעבר.
לכן, צריך להסתכל על הירידות האלו כעל הזדמנות היסטורית שניתנה לנו כדי לחזק את ההשקעות הנוכחיות האיכותיות שלנו במחירים זולים למדי ולחזק את התיק במניות של חברות איכותיות, שזמנית ירדו לתמחור זול באופן יוצא דופן.
יש לי בתיק הרבה מניות אטרקטיביות כאלו ממגוון מגזרים (רכב, השקעות, ביטוח ועוד), ופרט אליהן אני בוחן בימים אלו השקעה בחברות נוספות כגון חברות תעופה (למשלDelta Air Lines), בנקים מקומיים ואמריקנים (למשל לאומי ו- JPM) וגם חברות נוספות.
הזמן הכי טוב לקנות הוא כשכולם מוכרים, אבל צריך סבלנות.
אני לא ממהר להשתמש ביתרת המזומנים הנכבדה שיש לי בתיק, כי אני מעריך ששיא המשבר עדיין לפנינו. גם התמחורים של מרבית החברות המובילות בעולם עדיין לא ירדו בצורה משמעותית מספיק לטעמי.
בכל מקרה, אף אחד לא יודע לתזמן את עיתוי הכניסה האופטימלי לשוק, ולכן הכלל שלי במקרים כאלו הוא לקנות מניות במנות, בהדרגה, אל תוך הירידות. כך אפשר לקנות מניות של חברות איכותיות במחירי סוף-עונה מבלי לנסות לתזמן את התחתית שלהן.
זיכרו את האימרה של הברון דה רוטשילד, שוורן באפט אוהב לצטט אותה, ש”הזמן הכי טוב לקנות הוא כשהדם ברחובות”, והוא מתחיל לזרום. אז תחזיקו חזק את המניות האיכותיות שלכם, תחזקו בהדרגה אל תוך הירידות ותצאו מחוזקים מהמשבר.