איך לבחור אג”ח (שיעור 2)

06/06/2008 • ינון אריאלי

משקיעים רבים בוחרים את אגרות החוב לתיק ההשקעות שלהם על סמך הערכותיהם להתנהגות השוק בעתיד. לדוגמא, אם הם צופים כי המדד יעלה הם רוכשים אג”ח צמודה למדד, אם הם סבורים כי הדולר יעלה הם רוכשים אגרת צמודה לדולר. אולם, כמובן שלאיש אין אפשרות לחזות את התנהגות השוק בעתיד. על כן, מוטב שלא לנסות ולנחש את העתיד ולבחור את האג”ח על סמך שיקולים אובייקטיבים ככל שניתן, כאלו שאינם תלויים בניחוש כיוון השתנות השוק בעתיד.

הנה מקצת מהשיקולים הללו.

1. משך הזמן להשקעה – אם אתם מתכוונים להחזיק את האג”ח לתקופה קצרה בלבד, נבון יהיה לבחור אג”ח בעל מח”מ קצר יותר. אג”ח שכזה, יהיה בסיכון נמוך יותר ובעלת תנודתיות קטנה יותר. כך תוכלו להקטין באופן משמעותי את הסבירות להפסד מהשקעה באותו האג”ח. מק”מ או אג”ח של חברות גדולות ויציבות בעלות מח”מ קצר, ישלמו לכם אמנם ריבית נמוכה יותר, אך יהיו השקעה בטוחה יותר עבורכם. אם אתם מחפשים אג”ח לתקופה ארוכה יותר, השתדלו לבחור בעיקר באג”ח של חברות יציבות הפועלות תחת מינוף פיננסי שאינו גבוה מידי.

2. רמת הסיכון הפיננסי הטמון בחברה שהנפיקה את האג”ח – באופן כללי, ככל שעולה הסיכון לאי עמידת החברה בהתחיבויותיה בעתיד, כך האג”ח שלה תישא תשואה גבוהה יותר. אג”ח של חברות קטנות או חברות בתחילת דרכן, או חברות הנמצאות במצב פיננסי רעוע, יציעו לעיתים תשואה גבוהה יותר, אך יהיו מסוכנות יותר משום סיכון גדול יותר לחדלות פירעון. המנעו מהשקעה באג”ח של חברות שאתם סבורים שיש סיכון לאי עמידתן בהחזר חובותיהן. בחנו את מצבת המזומנים של החברה אל מול חובותיה, בררו האם היא חברה יציבה והאם היא עומדת בתשלומים לספקיה בזמן. אלו חלק מהנקודות שיעידו על היכולת שלה לעמוד בהתחיבויותיה אליכם.

3. תשואת האג”ח השנתית לפדיון – מבין אגרות החוב בעלות דירוג דומה, העדיפו כמובן את אלו המניבות תשואה שנתית גבוהה יותר. היות והתשואה הזו מובטחת לכם אם תחזיקו את האג”ח עד למועד הפדיון, זהו אחד הקריטריונים המרכזיים לבחירה בין שני אג”חים.

איך לאתר מניות עם פוטנציאל למאות אחוזים בשנים הקרובות?

X