היות ואת מספר קופות הגמל שמנצחות את השוק לאורך זמן ארוך ניתן לספור על כף יד אחת, המצב האידאלי היה להשקיע את סכום ההפקדה לתעודות סל העוקבת אחר תשואת שוק המניות. אולם, הדבר אינו אפשרי משום שכך נפסיד את הטבת המס הגלומה בהפרשה לקופת גמל ולא נקבל את חלק ההפרשה של המעביד. משום שקופת גמל היא אפיק השקעה ארוך טווח, חשוב לכן לבחור את הקופה האופטימלית עבורכם. הנה מספר קריטריונים בסיסיים שיסייעו לכם בכך.
1. תשואה: הרווחים של כספי החסכון שלכם הוא כמובן הפרמטר החשוב ביותר בבחירת הקופה. מכיוון שההשקעה היא לתקופה ארוכה במיוחד של עשרות שנים, התעלמו מקופות שהצליחו להניב תשואות גבוהות במיוחד לאורך תקופות קצרות בלבד. חשוב לבחור בקופה המשיגה תשואה שנתית ממוצעת גבוהה ככל הניתן לאורך תקופה ארוכה כמה שיותר. זה לא יבטיח כי הקופה תהיה הטובה ביותר בשנים הבאות, אך זה יגדיל את הסבירות לכך.
2. סיכון ותנודתיות: סיכון, הוא הסיכוי שהשקעתכם לא תניב את התשואה שצפיתם. ישנם לא מעט כלים מתמטיים לבחון את הסיכון הזה, אך ישנה בדיקה פשוטה ומועילה הרבה יותר לבחינת הסיכון של הקופה. כל שעליכם לעשות, הוא לבחון את התנהגות הקופה לאורך השנים, הן בתקופת משבר במשק והן בתקופת עליות בשוק. הכוונה היא לא לבדיקת התשואה של הקופה, אלא להרכב הנכסים שהיא החזיקה לאורך אותן תקופות (Asset Allocation). מובן, כי נבון להגדיל את הרכיב המנייתי כאשר השוק זול ולהקטין אותו כאשר הוא יקר. אולם, מכיוון שלא ניתן לחזות עליות או ירידות בשוק, הדרך הנכונה היא לשמור על אופן הקצאת נכסים קבוע פחות או יותר. לכן, קרנות מצליחות שאינן מסוכנות, ישמרו על הרכב השקעה קבוע פחות או יותר כל הזמן. אם למשל אתם רואים כי קופה מפחיתה בצורה משמעותית את אחוז ההחזקה המנייתי לאחר תקופת מה של ירידות, מה ששגו ועשו קופות רבות במשבר הנוכחי, זה סימן לקופה תנודתית שקיים סיכון גדול שלא תניב תשואה גבוהה, מכיוון שאת מרבית הירידות היא כבר ספגה, ובעקבות השינוי היא עלולה להפסיד את העליות המהירות והחדות שיבואו בהמשך הדרך. קרן טובה, תהיה כזו השומרת על מדיניות השקעה קבועה בעלת אופק ארוך טווח.
3. גיל: קרנות צעירות ירצו להציג תוצאות טובות בצורה חריגה על מנת למשוך אליהן יותר לקוחות. לכן, הן עלולות לקחת סיכונים גדולים מידי, בעיקר על ידי ניסיון לתזמן את השוק והשקעה ברכיבים תנודתיים, מה שעשוי להיות רע עבורכם אם הם יכשלו. לקופות צעירות גם אורכות מספר שנים בדרך כלל עד שהן מגבשות את מדיניות ההשקעה היציבה שלהן. ייתכן שבעוד עשר שנים הן תוכחנה את עצמן ואז תוכלו לעבור לעבור אליהן אם תרצו, אך בשלב הראשוני לא כדאי שתהיו שפני הניסוי של הקרנות הצעירות הללו.
4. גודל: בניגוד לדעה הרווחת, גודל הקופה (כלומר היקף הנכסים שהיא מנהלת) אינו מהווה מכשול. ישנן קרנות השקעות בעולם, המנהלות עשרות מיליארדי דולרים, המצליחות להשיג תשואות מרשימות לכל דבר. היות והתנהגות השוק אינה ניתנת לחיזוי, אין צורך לשנות את מדיניות ההשקעה של הקופה מעת לעת, ולכן אין כל יתרון לקרנות קטנות על גדולות.
5. דמי ניהול: ברור שעדיף שדמי הניהול יהיו נמוכים כמה שאפשר, אך הקופות הטובות בדרך כלל גם יגבו דמי ניהול גבוהים קצת יותר. בכל מקרה, התרחקו מקופות שגובות דמי ניהול גבוהים מידי, נניח גבוהים מ- 1.5%.
אם תיעזרו במערכת השוואת קופות הגמל של משרד האוצר, תווכחו לדעת כי קופות הגמל מרכזיות של דש ואנליסט צלחו בצורה הטובה ביותר את כל הקיטריונים הללו, והניבו תשואה גבוהה בצורה משמעותית מכל הקופות האחרות בעשר השנים האחרונות. דש אף הגדילה והצליחה להכניס חמש קופות גמל אל עשרת הגדולות בעשר השנים האחרונות. שוב, אין זה מבטיח כי הן תהינה המנצחות בעשר השנים הבאות, אך זה מגדיל את הסבירות לניהול נבון של נכסי הקופה גם בעתיד.
לאחר שמצאתם את הקופה המיטבית עבורכם, דבקו בה לאורך זמן ארוך ברציפות. ברור כי אם ישנם שינויים מהותיים בקרן, שמשנים את התמונה, ייתכן ונבון יהיה לעבור לקופה אחרת, אך אם אין כאלו, תנו למנהל הקופה זמן להניב לכם את התשואה המיוחלת. ייתכן שהוא יכשל בשנה או שנתיים מסויימות, אך אם מדיניות ההשקעה נכונה, הקופה בסופו של דבר תגבר על הקופות האחרות ואתם תרוויחו יותר.