ברוקר או בנק – דרך מי להשקיע?

30/05/2008 • ינון אריאלי

לכל אחד מאיתנו יש חשבון בבנק כלשהו, אליו נכנסת המשכורת שלנו, הוא מאפשר לנו לשלם באשראי (בתשלומים דחויים), נותן לנו פנקסי צ’קים ועוד. בתמורה לכך, הבנק גובה מאיתנו עמלות ודמי ניהול בעבור החזקת החשבון והפעולות שאנחנו מבצעים בו. למרות שהעמלות הללו מוגזמות הן עדיין נסבלות, ובנוסף אין בנמצא גוף אחר ממנו אנו יוכלים לקבל את השירותים הללו במלואם. יחד עם זאת, בבואנו להשקיע בניירות ערך דרך הבנק התמונה שונה לחלוטין.

על מנת לקנות ניירות ערך בבנק יש צורך לפתוח תיק השקעות. עבור פתיחת תיק השקעות כזה הבנק יגבה מכם את כל העמלות הבאות:

דמי ניהול חשבון
דמי משמרת ניירות ערך
עמלת קנייה/מכירה
עמלת מינימום קנייה/מכירה
עמלת אי ביצוע הוראת קנייה/מכירה
עמלת ביצוע חלקי של קנייה/מכירה
עמלת השהיית קנייה/מכירה
עמלת ביטול הוראת קנייה/מכירה

ואם זה לא מספיק, אז יש עוד…

עמלת ארביטרז’
עמלת קבלת דיווידנד
עמלת מימוש זכויות (באג”ח להמרה)
ועוד ועוד …

רשימת העמלות הארוכה הזו עשויה להסתכם בכמה אחוזים מפעילות ההשקעה שלכם ותקטין כמובן את התשואה שלכם.

ברור כי ניתן ורצוי להתמקח עם הבנקים ולהוריד במקצת את גובה העמלות הללו, אבל השורה התחתונה היא שאלו עמלות גבוהות ומיותרות, המחייבות אותנו לחפש מקום אחר לבצע בו את ההשקעות שלנו. המקום הזה הוא ברוקר פרטי (נכנה אותו מעתה בקיצור ברוקר), אצלו תשלמו רק עמלות על הפעולות שלכם, הקניות והמכירות של ניירות הערך שתבצעו.

היתרונות והחסרונות של הברוקרים

לברוקרים הפרטיים יתרונות רבים על פני הבנקים בכל הקשור להשקעה בניירות ערך. הנה העיקריים מביניהם.

עמלות זולות בהרבה מאשר בבנק

אצל הברוקרים הפרטיים הישראלים תשלמו דמי ניהול חשבון של כ-15 שקלים בחודש ועמלות מסחר נמוכות בהרבה מאלו שגובה הבנק. למשל, עבור מניות הנסחרות בישראל תשלמו עמלה של כ- 0.08% מסכום הפעולה עבור מניות בישראל וסנט למניה למניות בארה”ב, עם עמלת מינימום של 5-7 דולר. היום, יש אפילו ברוקרים אמריקנים שמאפשרים מסחר בניירות ערך ללא עמלות בכלל.

ריבית גבוהה יותר על סכום הכסף בעובר-ושב (עו”ש)

סכום הכסף המזומן שימצא בחשבונכם אצל הברוקר יזוכה בדרך כלל באופן אוטומטי בריבית שנתית בגובה ריבית הפריים פחות כ- 2%-3%, ריבית הגבוהה באופן משמעותי מהריבית שתקבלו עבור הפקדונות בבנקים. בתקופה הנוכחית בה ריבית הפריים נמוכה זה לא משמעותי, אבל היתרון הזה יחזור להיות רלוונטי אם הריבית בישראל תעלה בחזרה למעלה.

שעות פעילות ארוכות יותר

שעות הפעילות היומיות של הברוקרים נמשכות שעות רבות יותר מאשר בבנקים. אצל חלק מהברוקרים תוכלו אף לבצע פעולות בשעות הערב ולפעמים גם בסופי שבוע. נציג מטעם הברוקר יעמוד לשירותכם בכל שעות הפעילות הללו על מנת לקבל את הוראות המסחר שלכם.

בקיצור, העדיפו להשקיע דרך ברוקר פרטי על פני השקעה דרך הבנק, אלא אם הצלחתם לקבל מהבנק תנאים דומים לאלו שמציעים לכם הברוקרים הפרטיים.

איך לאתר מניות עם פוטנציאל למאות אחוזים בשנים הקרובות?

X