התנודתיות הנמוכה והתדמית הסולידית הפכו את איגרות החוב לאפיק השקעה משעמם יחסית; נראה כי התשואה שרובן מניבות אינה מתחרה בתשואה של שוק המניות. בנוסף, החששות מפשיטת רגל של חברות במשק הישראלי העלו את התשואות של איגרות החוב של חברות יציבות ל-30%-40%. אבל בדיקת ההווה והיכרות עם העבר מראות כי אין כאן אלא היסטריה זמנית, וכי בפני המשקיעים ניצבת הזדמנות להשקעה אטרקטיבית.
הנתונים ההיסטוריים שמפרסמת חברת דירוג האשראי סטנדרד אנד פורס (S&P) מראים כי שיעור פשיטות הרגל של החברות האיכותיות ביותר ושל החברות הבינוניות בעשר השנים האחרונות, כאלה שקיבלו דירוגים בין AAA לבין BBB, עמד על כ-0.2%. המשמעות היא שגם בתקופות הקשות ביותר, רק כשתיים מתוך אלף חברות לא עמדו במלוא התחייבויותיהן לבעלי האג”ח שלהן. לכן, גם אם התקופה הנוכחית קשה כמו זאת שלאחר התפוצצות בועת ההיי-טק, כנראה לא נראה יותר מחברה ישראלית גדולה אחת שתגיע למצב של חדלות פירעון.
גם אם חלק מהחברות יפשוט רגל, זה לא אומר שבעלי האג”ח יאבדו את כספם. במקרה של פשיטת רגל, מקבלים מחזיקי האג”ח והחייבים האחרים של החברה קדימות להחזר כספם, לפני מחזיקי המניות של החברה. לכן, כספי מימוש הנכסים של החברה יחולקו תחילה ביניהם וישיבו להם לפחות חלק מהחוב.
אף שרק מעט חברות עלולות לפשוט רגל, הרי שמסוכן להשקיע רק במעט אג”ח. הדרך הבטוחה יחסית תהיה השקעה ביותר אג”ח, למשל באמצעות רכישת תעודת סל העוקבת אחר מדד אג”ח בדירוג גבוה.
השקעה אטרקטיבית תהיה מדד תל בונד 40, המורכב מארבעים אג”ח של חברות שיש להן שווי שוק גבוה מ-250 מיליון שקל, דירוג A מינוס לפחות, והנמצאות בין 120 האג”ח הסחירות ביותר בשוק הישראלי. בין היתר אפשר למצוא שם ענקיות ישראליות כמו סלקום והחברה לישראל.
שלושה תסריטים לרוכשי אג”ח בימים סוערים:
1. התסריט האופטימי, שבו כל החברות ישרדו את המשבר וישלמו הכול למחזיקי האג”ח שלהן: משקיע שירכוש כעת את התעודה צפוי להשיג תשואה שנתית ממוצעת של כמעט 13% בשנים הקרובות. בהנחה כי מדדי האג”ח יזנקו מתישהו ויתקנו את הירידות האחרונות, משקיע שכזה ישיג תשואה גבוהה אף יותר.
2. התסריט הפסימי, שבו עשר חברות יגיעו לחדלות פירעון וישלמו רק חלק קטן מהחוב שלהן למחזיקי האג”ח: מחזיק התעודה יקבל תשואה שנתית ממוצעת של כ-2%. זוהי תשואה נמוכה מזאת של האג”ח הממשלתיות, אך הסבירות שפשיטות רגל כאלה יתרחשו היא נמוכה מאוד, ולכן מחזיק התעודה לא צפוי באמת להפסיד מההשקעה.
3. התסריט הריאלי, שבו חברה אחת או שתיים יגיעו לחדלות פירעון: מחזיק התעודה ישיג תשואה שנתית ממוצעת של כ-11% בשנים הקרובות.
קשה להעריך מתי תסתיים ההיסטריה. אבל משקיע חכם יודע לנצל את החששות לטובתו ולהרוויח מהם. בנוסף, פשיטת רגל של חברה כלשהי תוכל לדחוף את שוק האג”ח לנקודה נמוכה עוד יותר מזו שבה הוא נמצא כיום. לכן, אם בחרתם להשקיע באג”ח, עשו זאת בהדרגה. אם תתחילו לעשות זאת כעת, רוב הסיכויים שהשוק ישנה את כיוונו, וההשקעה שלכם תצמח משמעותית.
גילוי נאות: אני לא מחזיק באף אחד מהניירות שהוזכרו.