הבורסה התל אביבית נראית לא טוב לאחרונה. אני לא מדבר רק על התשואה העגומה שהניבו המדדים המרכזיים בשנתיים האחרונות בהשוואה למדדים בעולם, אלא גם על הירידה המשמעותית במחזורים. לא מדובר בדבר חדש – מאז ומעולם מחזורי המסחר בבורסה היו מצומצמים יחסית והתרכזו בעיקר במניות ת”א 25. את מניות ת”א 75 תמיד היה יותר קשה לקנות ובשביל לקנות מניות יתר כבר באמת צריך לעבוד קשה. למרות הקושי, השיממון הזה מייצר הזדמנויות השקעה יוצאות דופן בקרב מניות היתר עבור משקיעים קטנים יחסית שלא מפחדים לקנות במקומות שהשחקנים הגדולים לא מסתכלים עליהם.
לדוגמא, קחו את חברת דורי בניה, שמניותיה החלו להיסחר בבורסה במרץ 2010 והיא נשלטת על ידי גזית גלוב. החברה עוסקת בניהול וביצוע של עבודות בניה בפרויקטים קבלניים למגורים, מלונאות, מבני ציבור, משרדים, מרכזים מסחריים, מבני תעשיה, מתקנים ביטחוניים ומבנים משולבים. פרט ל- 2009, בחמש השנים האחרונות החברה הציגה צמיחה עקבית בשיעור דו-ספרתי בעקבות זכייה בפרויקטים חדשים והקפדה על הצמדת התקבולים למדד תשומות הבניה למגורים.
בניגוד לחברות דומות בענף, המשתמשות במינוף גבוה בשביל לצמוח, כאן מדובר בחברה שמרנית המנהלת בצורה אחראית את ההון החוזר שלה תוך שמירה על תזרים חיובי בסיום הפרויקטים. לראיה, בקופת המזומנים וההשקעות שלה יש כ- 60 מיליון שקלים לעומת בסך הכול 23 מיליון שקלים של חובות (מתוכם רק 4.4 מיליון הם לזמן ארוך).
למרות הנתונים החיוביים, מניות החברה חוו ירידה משמעותית בשנה האחרונה, בניגוד למרבית מניות הנדל”ן הישראליות המובילות כמו גזית גלוב, עזריאלי ומליסרון, שלפחות נשארו באותה נקודה בה ניצבו לפני 12 חודשים. השילוב של הצמיחה בהכנסות והירידה במחיר המניה הפכו את המניה לאטרקטיבית. היא נסחרת כ- 30% מתחת להון העצמי שלה ועם מכפיל מכירות ורווח מצחיקים, נמוכים בהרבה ממרבית מניות המגזר.
נקודה חיובית נוספת, היא מדיניות הדיבידנד הנדיבה שלה, שהתבטאה בתשואת דיבידנד של 7.8% בשנה האחרונה, מהגבוהות בענף. צמיחה בהכנסות תוך שמירה על רמת רווחיות דומה לזו של השנה החולפת, משהו שאני מעריך שיקרה, יאפשר לה לחלק דיבידנד בהיקף אפילו גדול יותר בשנה הקרובה.
מובן שיש גם סיכונים, שהעיקרי ביניהם היא האטה בשוק הנדל”ן בארץ. במשק הישראלי בהחלט ניכרת האטה ברבעונים האחרונים ולהערכתי היא תחריף במחצית השנייה של השנה, אולם הורדות הריבית האחרונות החזירו את הרוח למפרשים של שוק הדיור, ומחירי הדירות חזרו למגמת עלייה (מה שהוביל את הנגיד להצהיר שלא יבצע הורדות ריבית נוספות עד 2013). בנוסף, לחברה צבר הזמנות של כ- 3.1 מיליארד שקלים, שרובם מיועדים לביצוע בשנתיים הקרובות, כך שנראה שהיא מוגנת יחסית מפני האטה בענף.
ולסיום, אם כבר החלטתם להדרים למניות היתר, תציצו גם וואן תוכנה, שעוסקת בפיתוח ושיווק מוצרי תוכנה, במתן שירותי יישום והטמעה בתחום התוכנה וכן בשיווק מוצרי חומרה ומערכות מחשבים. החברה מספקת פתרונות מחשוב ליותר מ- 1,500 לקוחות במגזרי המשק השונים, היא נשענת על מאזן חזק, יודעת להרוויח כסף, וגם נותנת למשקיעים ליהנות מהעוגה באמצעות חלוקת דיבידנדים נדיבים (תשואת הדיבידנד בשנה האחרונה הייתה 7.2%).
בסוף 2011-תחילת 2012 התרחבה החברה באמצעות שתי רכישת – טסקום ו’אקזקט’ (Xact-Soft). טסקום עוסקת במתן שירותים בתחום הבטחת איכות ובקרת איכות, ואקזקט מתמחה ביישום והטמעת טכנולוגיות SAP בקרב לקוחות SAP בישראל. הרכישות האלו מצטרפות לשתי רכישות קודמות שביצעה החברה ב- 2010, של החברות הראל טכנולוגיות וכלנית כרמון, שביחד עזרו לה לוואן להפוך לחברת התוכנה הרביעית בגודלה בישראל.
לפני כחודש הודיעה החברה על חוזה חדש להתקנה ויישום של מערכות מידע לאחד מלקוחותיה הגדולים, פרויקט המוערך בכ- 25 מיליון שקלים שצפוי להימשך עד סוף 2013. כמו דורי, גם כאן למרות השיפור בתוצאות, האנונימיות עושה את שלה והמניה עדיין נסחרת במחיר אטרקטיבי.
* * *
לצערי, תקנות הייעוץ הכללי החדשות של הרשות לניירות ערך אוסרות עלי להתייחס לתגובות שלכם בעמוד זה, ולכן אם יש לכם שאלות אתם מוזמנים לכתוב לי לאימייל yinon@bursa4u.com . הדברים מובאים לצורך מידע כללי בלבד ואין לראות בהם משום המלצה ו/או ייעוץ לגבי כדאיות ההשקעה בניירות ערך ו/או מכשירים פיננסיים אחרים. הדברים אינם מהווים תחליף לייעוץ ספציפי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכל העושה בהם שימוש עושה זאת על דעתו ועל אחריותו בלבד. לכותב אין רישיון ייעוץ השקעות, והמניות דורי בניה ווואן תוכנה מוחזקות בתיק המניות המנצחות.