התיק של ינון

5 מהפכות עתידיות שכל משקיע חייב להכיר

02/04/2019 • ינון אריאלי
5 מהפכות עתידיות שכל משקיע חייב להכיר

גם מי שלא חובב סרטי מדע בדיוני יודה שכדי להציץ אל העתיד כל מה שצריך זה כרטיס לקולנוע או חיבור לנטפליקס. ב”אודיסאה בחלל” ו”מסע בין כוכבים” משנות ה-60 גילינו לראשונה את הוידאו צ’ט; בסוף שנות ה-80 התלהבנו מטלוויזיה ענקית בעלת מסך שטוח ומפוצל בסדרת סרטי “בחזרה לעתיד”; ובתחילת שנות האלפיים ראינו בסרט “דו”ח מיוחד” פרסומות חכמות שמטרגטות את טום קרוז.

כמובן שיש עוד המון דוגמאות, אבל כשאני צופה בז’אנר החביב הזה תשומת הלב נתונה לממד נוסף וחשוב לא פחות: השקעה בעתיד. כל יזם או משקיע יודע שההשקעות החכמות והמסוכנות ביותר, הן שני צדדים של אותו מטבע וראיית פני הנולד היא חלק מהיכולת להשקיע את הכסף במקומות הנכונים. טכנולוגיה היא התשובה, אבל השאלה שצריכה להישאל היא אילו מהפכות טכנולוגיות מתרחשות עתה לנגד עינינו וכדאי לשקול להשקיע בהן?

כשהרובוטים יחליפו את בני אדם

טוב, אם כבר התחלנו עם סרטים, אז גם “המחליפים” מ-2009, שמתאר עולם שבו בני האדם מוחלפים על ידי רובוטים, מספק הצצה לכיוון שאליו אנחנו צועדים. קחו לדוגמה את תעשיית הרכב, שבה רובוטים הפכו לפס הייצור או את מחסני אמזון, שוויתרו על מלגזנים כי רובוטים ממיינים ומשנעים את הסחורות. גם בתעשיית הנשק מפתחים רובוטים שיילחמו במקום חיילים וזה עוד לפני שהזכרנו את הרובו-רופא  “דה וינצ’י”, שמאפשר לרופאים לנתח חולים על ידי שליטה מרחוק כשהרופא בצד אחד של העולם והמנותח בצדו האחר.

ב-2015 שוק הרובוטיקה העולמי גלגל סכום של 71 מיליארד דולר והוא גדל מדי שנה, כך שההערכות מדברות על שווי שוק של קרוב ל-150 מיליארד דולר בשנת 2025. מרבית החברות המובילות בתחום העדיפו להישאר פרטיות לעת עתה, וביניהן Boston Dynamics למשל, אולם יש גם מספר חברות שהנפיקו את מניותיהן בבורסה. בין הבולטות מביניהן אפשר להזכיר את  Cognex, שלה טכנולוגיה ויזואלית המשמשת לאוטומציה של ייצור ומעקב אחר פריטים נפרדים ושונים, כמו טלפונים ניידים, תרופות וצמיגים לרכב, את חברת  iRobotשמייצרת את שואב האבק הרובוטי הפופולארי, ו- Intuitive Surgicalשמייצרת רובוט-מנתח המופעל מרחוק על ידי מנתח אנושי..

די קשה להמר מי תהיה החברה שתיקח את הבכורה בכל נישה, ולכן עדיף להיחשף לתחומים מהפכניים כמו אלו שמתוארים בסקירה באמצעות תעודות סל העוקבות אחר מספר גדול של חברות מהתחום. בתחום הרובוטיקה יש את תעודות הסלROBO Global Robotics & Automation Index (סימבול ROBO) ו- Global X Robotics & Artificial Intelligence (סימבול BOTZ).

האינטליגנציה המלאכותית שסביבנו

המבוגרים שבינינו זוכרים איך המחשב “כחול עמוק” ניצח את רב-האמן גארי קספארוב בשחמט ב-1997 ואם אתם רוצים לדעת קצת יותר על המשחק, דברו עם סירי שחיה בתוך האייפון או עם ביקסבי שגרה בתוך הסמארטפונים של סמסונג. הנקודה ברורה: בשנים הקרובות אנחנו נהיה מוקפים בינה מלאכותית. פעולות רבות בחיינו ייעשו מאליהן, בין אם נתכנת אותן בבית החכם שלנו, או שהבינה המלאכותית (AI) תלמד את ההרגלים שלנו ותדע בדיוק מה אנחנו צריכים ומתי. אנחנו צועדים אל עולם שבו זיהוי תווים אופטי יחליף את מפתח הבית או הדרכון ומחשוב אוטונומי ינהל מערכות עצומות שבעבר נדרשו לניהולן מאות אנשים.

אנליסטים מעריכים ש-AI תוסיף כ-15.7 טריליון דולר לתוצר העולמי ב-2030 ולכן ברור מדוע כל החברות הגדולות כמו גוגל, אמזון ומייקרוסופט כבר עתה משקיעות הון בחטיבות ה-AI שלהן ולצידן קיימות מאות חברות סטארטאפ, רובן קטנות ופרטיות. תעודות הסל המובילות בתחום הן Buzz US Sentiment Leaders ETF (סימבול BUZ) ו-Global X Robotics & Artificial Intelligence Thematic (סימבול BOTZ).

“היכנסי כבר למכונית האוטונומית וניסע”

עולם התחבורה עבר לא מעט מהפכות בשנים האחרונות. אפליקציות שמאפשרות לנו לדעת איפה ומתי תגיע המונית ואפליקציית ניווט שמאפשרת לנו נסיעות משותפות הן כבר חלק מחיינו, ומתישהו בעתיד כנראה שגם המכונית תנהג במקומנו. זה לא רק יהפוך את הכביש למקום בטוח יותר אלא גם יאפשר לנו לוותר על הרכב הפרטי ולהשתמש במכונית רק כשנצטרך, כחלק מתחבורה ציבורית שיתופית ואוטונומית. נכון, עדיין יש מהמורות טכנולוגיות שמיטב חברות הרכב מנסות להתגבר עליהן, אבל סביר להניח שבשנים הקרובות כבר נראה במכוניות החדשות לא מעט אלמנטים עצמאיים, ובעתיד הרחוק יותר אפשר להעריך שתגיע גם המכונית האוטונומית המלאה.

ענקיות כמו Alphabet, קוואלקום, NXP Semiconductors או NVIDIA, שהאינטליגנציה המלאכותית והשבבים והמוליכים שלהן הן חלק מהתעשייה הזאת, הן כבר כוכבות ותיקות בשוק המניות. פרט אליהן, יש שלוש אפשרויות נוספות להיחשף לתחום: הראשונה, באמצעות השקעה בתעודות סל העוקבות אחר חברות הרכב המובילות, שבוודאי ישתתפו במהפכת הרכב האוטונומי, כמו First Trust NASDAQ Global Auto Index Fund (סימבול CARZ) למשל. השנייה היא באמצעות SPDR Kensho Smart Mobility ETF (סימבול XKST), העוקבת ישירות אחר חברות המכוונות לתחום הרכב האוטונומי, והשלישית היא באמצעות תעודות סל העוקבות אחר חברות שבבים, כמו iShares PHLX Semiconductor ETF (סימבול SOXX).

אנרגיה אטומית ואנרגיה חלופית יניעו את העולם

כולנו רוצים לחיות בעולם ירוק יותר שמונע מאנרגיה זולה וחסכונית יותר. כבר היום יש הרבה חברות שמייצרות אנרגיה סולארית, אנרגיית רוח, אנרגיית מים וגם אנרגיה אטומית, שמיוצרת על ידי כורים מודולריים שמונעים ממקום למקום. חברת NuScale Power האמריקאית מפתחת כור גרעיני קטן ששטחו אחוז אחד מכור קונבנציונלי והוא צפוי לייצר 60 מגה-ואט, ענקית האנרגיה הצרפתית EDF הניחה כ-300 אלף פאנלים סולריים בנגב, ואלו הן רק שתי דוגמאות מתוך המון חברות שיהפכו את העולם שלנו ליותר נקי ולא פחות אנרגטי.

יש שלל תעודות סל העוקבות אחר חברות מהתחום, כגון Invesco Solar ETF (סימבול TAN), Invesco WilderHill Clean Energy ETF (סימבול PBW) ו- VanEck Vectors Global Alternative Energy ETF (סימבול GEX).

שיהיה לנו לבריאות

אחד התחומים שבהם חידושים טכנולוגיים ומהפכות דיגיטליות מככבות בו הוא עולם הרפואה. החידושים רבים ונדמה שכל מה שחוקרים, רופאים ויזמים מדמיינים בסופו של דבר מתממש. בעולם שבו כבר יש בדיקת דם פשוטה שיכולה לנבא האם אישה בהריון נמצאת בסיכון ללידה מוקדמת וקפסולה קטנה שממפה לנו את המעיים כדי לאתר את הבעיה, אין ספק שהשקעה בטכנולוגיה ולא רק בתרופות עצמן, היא אופציה מפתה.

כיום, חברות הטכנולוגיה הרפואית הגדולות בעולם הן Medtronic , Johnson & Johnson, Fresenius, PHILIPS ו- GE HEALTHCARE  וישנם עוד סטארטאפים רבים ומאות חברות קטנות יותר שמנסות לפרוץ בתחום. שתי תעודות הסל המועדפות כדי להיחשף לתחום בצורה רחבה הן iShares U.S. Medical Devices ETF (סימבול IHI) ו- SPDR S&P Health Care Equipment ETF (סימבול XHE).

ומילת אזהרה לסיום

קחו בחשבון שכל התחומים שהצגתי כאן “לוהטים” כבר מספר שנים, כך שתמחור חלק נכבד מהמניות הכלולות בתעודות הסל שהזכרתי אינו נמוך. מצד שני, הוא מגלם פוטנציאל צמיחה משמעותי העומד בפני החברות האלו בעתיד. כלומר, לא חייבים לרוץ לקנות כבר עכשיו, אפשר לנצל את התיקונים החדים שמגיעים מידי פעם כדי להיכנס במחירים אטרקטיביים ולהיות מושקעים בחברות שישתתפו במהפכות הטכנולוגיות הגדולות של העשור הקרוב.

רוצים לדעת איזה מניות אני קונה עכשיו?
לחצו כאן לצפייה בתיק שלי

איך לקנות מניות שעולות במאות אחוזים בשנים הבאות? 

X