99% מהמשקיעים נכשלים בהשקעות. הנה חמישה כללים פשוטים שיהפכו אתכם ל-1% שמרוויחים בגדול.
ב-20 השנים שאני משקיע בשוק ההון ראיתי כבר כמעט הכל – עליות חזקות של השוק וגם מפולות ומשברים כמו הסאב-פריים ב-2008 ומשבר הקורונה ב-2020. במהלך השנים קיבלתי הרבה תובנות, אבל המרכזית מביניהן היא שלא צריך להיות גאון כדי להצליח בהשקעות. כל אחד מכם יכול להצליח אם הוא ינקוט באסטרטגיית השקעה סדורה ויתמיד בה לאורך זמן ברציפות בלי להמר ובלי לפחד.
זה נשמע פשוט, וזה באמת פשוט. עדיין, 99% מהמשקיעים חושבים שהבורסה זה קזינו או מפחדים ממנה ולא מיישמים את הכללים הפשוטים האלו.
בין אם אתם חדשים בשוק ההון או וותיקים שמאוכזבים מהתשואה שלכם, כדי להרוויח תשואות משביעות רצון לאורך זמן אני ממליץ לכם לקרוא את חמשת הכללים הבאים, להפנים וליישם. זה עובד נהדר עבור המשקיעים הגדולים ועבורי כבר עשרות שנים, וזה יעבוד מעולה גם בתיק ההשקעות שלכם.
1. תלמדו איך להשקיע נכון
כמו שלא הייתם עולים על הכביש בלי ללמוד את חוקי התנועה והפרקטיקה בנהיגה ברכב, גם בהשקעות לא מומלץ לצאת לדרך בלי ללמוד מה עובד בשוק ההון ולגבש אסטרטגיית השקעה סדורה. לא חייבים ללמוד הרבה. שוק המניות עולה בכ-9% בממוצע בשנה, כך שמי שמסתפק בתשואה הזו ומוכן להתחייב למעקב אחר מדדי המניות למשך עשרות שנים יכול לקנות קרן סל המחקה את המדדים המובילים ולהשיג את התשואה הזו.
מי שרוצה להרוויח יותר בלי להתחייב לכל כך הרבה שנים, יכול להקדיש עוד קצת זמן כדי ללמוד אסטרטגיות השקעת ערך פסיביות חכמות, שבאמצעותן ניתן לסנן בקלות סל של מניות מנצחות, או ללמוד איך לקרוא דוחות כספיים כדי לדעת לנתח חברות ולאתר מניות אטרקטיביות בפינצטה, וכך יהיה לו פוטנציאל לנצח את המדדים.
לא משנה באיזו דרך תבחרו, אל תתחילו להשקיע בכסף אמיתי לפני שהבנתם בדיוק איך אתם הולכים להשקיע, כלומר איך בוחרים מניות מנצחות לתיק? כמה זמן להחזיק כל מניה? האם להוסיף כסף להשקעה בזמן ירידות? וכולי.
בקיצור, אל תסתמכו על טיפים בפורומים או בטוויטר, תלמדו איך מאתרים הזדמנויות השקעה בצורה פסיבית (ללא ניתוח מעמיק) או אקטיבית כמו וורן באפט והמשקיעים הגדולים, איך מוודאים שהן באמת אטרקטיביות, ואיך מנהלים את התיק לאורך השנים. כך תדעו מה לעשות, ובעיקר מה לא לעשות בכל רגע נתון ותצליחו בהשקעות שלכם.
2. אל תנסו לתזמן את השוק
בשוק המניות יש עליות וירידות. זה אחד מחוקי המשחק הבסיסיים שלו. אבל, לאורך זמן, שוק המניות נמצא במגמת עלייה בגלל שהחברות מוכרות יותר ומרוויחות יותר, והשווי שלהן גדל. הצמיחה הזו מתגברת על כל מכשול, גם על הקורונה. לראיה, מי שחיקה את המדדים האמריקנים ברציפות ל-15 שנה ומעלה, תמיד השיג תשואה חיובית.
לכן, אחד מכללי הברזל להצלחה הוא להתמיד בהשקעה שלכם ברציפות הן בעליות והן בירידות שנוצרות בעקבות משברים או לאחר בועות שמתנפחות בשוק מידי פעם בפעם. אז אל תיבהלו ממשברים ואל תנסו לתזמן את נקודות הכניסה לשוק. זה לא יעבוד. תשקיעו ברציפות כל הזמן.
3. תבינו איזה סוג משקיע אתם
לא כולנו נולדנו וורן באפט עם טווח השקעה אינסופי וחסינות מתנודתיות. לחלקנו יש אופק השקעה קצר יותר וסיבולת חלשה יותר לקופצניות המחירים בשוק ההון. לכן, כדי שנצליח להתמיד בהשקעה שלנו לאורך זמן, אנחנו צריכים לחלק את התיק שלנו נכון בין הרכיב הסולידי של אגרות החוב לבין הרכיב התנודתי יותר של המניות.
באופן כללי, ככל שטווח ההשקעה שלכם ארוך יותר ואתם מסוגלים לראות תנודתיות גבוהה יותר בתיק שלכם מבלי למכור את התכולה שלו, תוכלו להגדיל את שיעור המניות בתיק. מנגד, אם אתם מתכוונים להשקיע לטווח קצר או שאתם רגישים לתנודתיות של השוק, הגבילו את שיעור המניות בתיק כדי שתוכלו להתמיד בהשקעה ולישון בשקט.
מתלבטים איך לחלק את התיק בין מניות לאג”ח? השתמשו בכלל האצבע הפשוט הבא: הפחיתו את גילכם מ-100, והתשובה תהיה שיעור המניות בתיק שלכם. לדוגמה, משקיע בן 20 שיש לו עוד עשרות שנים רבות של השקעה, יחזיק 80% מהתיק במניות, בעוד משקיע מבוגר יותר בן 50, יקצה כ-50% מהתיק שלו למניות היות ויש לו אופק השקעה קצר יותר.
4. אל תשימו את כל הביצים בסל אחד
מצד אחד, קניית 2-3 מניות לתיק תגדיל מאוד את התלות בכל אחת מהמניות ולכן גם את הסיכון במקרה שבחרתם לא נכון במניה מסוימת. מצד שני, אם תקנו מאות מניות לתיק אז תאבדו את האפשרות לגבור על התשואה של מדדי השוק. לכן, לרוב המשקיעים מומלץ להחזיק בין 10 ל-20 מניות. זה ייתן לתיק שלכם פיזור מספיק רחב ועדיין לא יהיו בו יותר מידי מניות, כך שאם בחרתם אותן נכון אז יהיה לכם סיכוי לגבור על תשואת השוק.
ככל שתלמדו יותר לעומק כיצד לנתח חברות ולהעריך את שווין, תוכלו לבחור מניות בפינצטה ולצמצם את מספר המניות בתיק וכך להחזיק את רעיונות ההשקעה האטרקטיביים ביותר שמצאתם. אם אתם משקיעים פסיביים, שמשקיעים באמצעות קרנות סל או אסטרטגיות פסיביות חכמות, העדיפו להחזיק מספר גדול יותר של כ-20 מניות היות ולא בדקתם כל מניה לעומק.
5. תשקיעו לטווח הארוך
תציצו בתרשים הבא – הוא מוכיח שבשוק ההון יש יתרון אדיר למי שמשקיע לטווח הארוך.
שווי ההשקעה במניות גדל בצורה של ריבית דריבית, כלומר בכל שנה גדלים ביחד גם הסכום ההתחלתי שהשקעתם וגם הרווחים שנצברו בדרך. לכן, ככל שתתמידו בהשקעה ליותר שנים כך היא תגדל לסכום גדול הרבה יותר.
לדוגמה, משקיע שיתחיל מ-100,000 שקלים וישקיע אותם באמצעות אסטרטגיית השקעת ערך פסיבית פשוטה עם תשואה של 15% בשנה בממוצע, שזו לא משימה בלתי אפשרית, יחזיק בתיק בשווי של כמיליון שקלים כעבור 17 שנה. אם הוא ימשיך להתמיד בהשקעה שלו ל-5 שנים נוספות הוא כבר יחצה את רף 2 מיליון השקלים ואם הוא יתמיד עוד 3 שנים, התיק שלו יהיה שווה מעל 3 מיליון שקלים. זו דרך נהדרת לייצר לעצמכם פנסיה חלופית מדהימה שלא תלויה באף אחד – לא במעסיק ולא במדינה, או לייצר לילדים שלכם קרן חיסכון ענקית שתאפשר להם להתחיל את החיים הבוגרים בנוחות כלכלית.
בהחלט שווה להשקיע ברציפות ובחכמה לטווח הארוך.