הדרך המהימנה ביותר לדעת כמה לשלם תמורת מניותיה של חברה כלשהי היא לעשות הערכת שווי באמצעות היוון תזרים המזומנים החופשי של החברה – תהליך הכרחי, אך מורכב – ולכן לא ניתן ליישום בכל חברה שבה נתקלים.
קיצור דרך
האם יש דרך קיצור? תתפלאו – יש. מכפיל השווי המאזני (Price to Book Value) הוא כלי סינון נהדר לגילוי מועמדות פוטנציאליות להשקעה. עם זאת, לפני שאתם רצים להשתמש בו, חשוב שתבינו מה בדיוק הוא אומר ובאילו סיטואציות לא ניתן להשתמש בו.
מכפיל השווי המאזני הוא היחס בין שווי השוק של החברה לערך המאזני שלה, ההפרש בין סך נכסי החברה להתחייבויותיה. לדוגמה, לחברת טבע, ששווי השוק שלה עומד על כ-150 מיליארד שקל ושיש לה נכסים בשווי 85 מיליארד שקל והתחייבויות של 34 מיליארד שקל, יש מכפיל שווי מאזני של כמעט 3.
ההיסטוריה מלמדת כי מכפיל השווי המאזני הוא אינדיקטור נהדר למציאת מניות זולות שהשוק הזניח. פרט לחברות זעירות, לא תמצאו חברות המציגות רווחיות גבוהה, הנסחרות עם מכפיל שווי מאזני נמוך מדי. אם חברה נסחרת בפחות מהשווי המאזני שלה, כלומר המכפיל קטן מ-1, המשמעות היא אחת מהשתיים:
1. השוק מאמין שנכסי החברה שווים פחות מהערך המאזני שלהם
2. החברה צפויה להרוויח (או שכבר מרוויחה) תשואה נמוכה על נכסיה
אם האפשרות הראשונה נכונה, ברור שהחברה שווה פחות מהמחיר שבו היא נסחרת היום, ומוטב תעשו אם תתרחקו ממנה, כי מחיר מניותיה עשוי לצלול מטה על מנת לתקן את העיוות במכפיל. לדוגמה, אפריקה ישראל נסחרת במכפיל שווי מאזני נמוך למדי של כ-0.25, אך ערכו צפוי לגדול כבר בעתיד הקרוב עקב הירידה המשמעותית הצפויה בשווי נכסיה.
אם דווקא התרחיש השני אמיתי, יש סיכוי שהחברה תתאושש ותהפוך את הקערה. מינוי הנהלה חדשה או שינוי מהותי בפעילות העסקית עשויים להוביל לשינוי שכזה, שיוביל להשגת תשואה גבוהה יותר על הנכסים. קבוצת דלק, למשל, התדרדרה למחיר המשקף לה מכפיל שווי מאזני של 0.5, אך גילוי מצבור הגז הגדול מול חופי חיפה לאחרונה עשוי לשנות את התמונה, ולרמוז על חברה המתומחרת בחסר גדול בימים אלה.
גם אם זה לא יקרה, וחברה בעלת מכפיל נמוך תגיע לפשיטת רגל ותפורק, אם שווי נכסיה גדול מסך התחייבויותיה, יכולים מחזיקי המניות שלה להשיג רווח נאה על השקעתם.
למכפיל השווי המאזני יש מגרעות שחשוב להכיר:
- המכפיל יהיה שימושי למעשה רק בחברות עשירות בנכסים מוחשיים, היות שהוא מגלם גם את הנכסים הלא-מוחשיים, כגון מוניטין, מותג מסחרי, פטנטים ועוד.
- בחברות נותנות שירותים שאינן משופעות בנכסים מוחשיים, כמו מייקרוסופט, הנשענת בעיקר על נכסים אינטלקטואליים בלתי מוחשיים, המכפיל לא יאמר דבר, ויעמוד בדרך כלל על ערך גבוה מאוד (כמעט 5 כעת).
- מכפיל השווי המאזני לא יהיה אמין גם בחברות הנושאות חובות גדולים, שימחקו את מרבית השווי המאזני של החברה, וייצרו מכפיל בעל ערך מלאכותי גבוה מאוד.
על אף המגרעות הללו, מכפיל השווי המאזני הוא כלי מהיר ופשוט לאיתור חברות שעשויות להיסחר מתחת לערכן האמיתי. בכל מקרה, אל תסתמכו על המכפיל לבדו, וערכו ניתוח מקיף לחברות שדליתם בחכתכם.
גילוי נאות: אני לא מחזיק באף אחד מהניירות שהוזכרו.