מסחר במניות ללא עמלות

25/11/2007 • ינון אריאלי

בשנים האחרונות, מסתמנת מגמה הולכת ומתחזקת של הוזלת עלויות המסחר בניירות ערך. האם העמלות מתבטלות? בואו ונבחן זאת.

עד לפני מספר שנים בודדות, עמלות הקנייה והמכירה של מניות נעו סביב 30-40$. כיום, קיימים אינספור ברוקרים מוזלים (Discount Brokerages) המאפשרים קניית מניות ללא הגבלת כמות במחיר של 1-10$ לפעולת מספר בודדת. בנוסף, עמלות המסחר הצטמצמו לעמלות קניה/מכירה בלבד, ולא נגבות כלל עמלות אחרות, כגון: דמי ניהול חשבון, עמלות העברת כסף אל חשבון הבנק (באמצעות משלוח צ’ק), עמלות שימוש במערכת מסחר וכד’. גם אצל הבנקים, העמלות הוזלו בצורה כזו או אחרת, אם כי רובם ככולם עדיין גובים עמלות ניהול ועמלות מיותרות אחרות.

מה גרם להוזלת העלויות הזו? השינוי העיקרי, הוא המחשוב של מערכות המסחר והאפשרויות הבלתי מוגבלות לסחור בכל הבורסות בעולם מכל מקום בו אתם נמצאים, וכל זאת בלחיצת כפתור אחת מהמחשב האישי שלכם בבית או במשרד.

לפני מספר שנים לא רבות, הייתם נאלצים להתקשר אל הברוקר שלכם בטלפון על מנת לבקשו שירכוש עבורכם מניה כזו או אחרת. כיום, מרבית המשקיעים מבצעים את פעולות המסחר דרך פלטפורמות המסחר הממוחשבות באינטרנט. שינוי זה הוזיל בצורה משמעותית את עלויות התפעול של הברוקרים.

רק כהערת אגב, מפתיע (ואולי בעצם לא כל כך מפתיע), שדווקא הברוקרים הישראלים התחילו לפני כחצי שנה לחייב את מרבית לקוחותיהם על השימוש במערכות המסחר הממוחשבות. חשוב לציין, כי על פי הידוע לי, עלויות תפעול ותחזוקת המערכות הללו אינה כה גבוהה (אם כי הבורסה גובה עמלה כלשהי מהברוקרים). על כן, תמוהה בעיני העובדה הזו. זאת נקודה חשובה שיש צורך להתייחס אליה בעתיד, אבל זה לא הנושא המרכזי של הכתבה הנוכחית.

לפני כחודשיים, התעוררה סערה תקשורתית לא קטנה, כאשר ברוקר אמריקאי מסוים, Zecco שמו, הודיע על כוונתו לאפשר מסחר במניות ללא עמלות. כן, שמעתם נכון, 0$ לקנייה/מכירה של מניות. באותו זמן, הרגשתי כמו שאתם מרגישים כעת – מבולבל.

היכן הקאץ’? מסחר במניות ללא עמלות, האם זה ייתכן? ממה הם ירוויחו?

גלישה לאתר של Zecco (שכתובתו zecco.com) הבהירה את הנקודה תוך זמן קצר. אין שום קאץ’. אכן, מסחר במניות ללא כל עמלה. אין דמי ניהול, אין עמלות קניה/מכירה, ואין עמלות אחרות.

אמנם, יש מספר מגבלות, כגון: ביצוע של עד 40 פעולות בחודש ועד 10 פעולות ביום, וגובה פתיחת חשבון מינימאלי של 2500$, אבל אלו אינן הגבלות משמעותיות עבור רובינו. אז מאיפה בכל זאת החברה תרוויח?

חלק מהמשקיעים סוחרים בניירות ערך באמצעות חשבון אשראי (Margin Account). מה זה אומר? זה אומר שהם לוקחים הלוואה מהברוקר, ואת כספי ההלוואה הם משקיעים בשוק ההון. משקיעים אלה מקווים להשיג תשואה גבוהה יותר מאשר הריבית שישלמו על ההלוואה. לא משנה כרגע אם זאת דרך נבונה או לא (וזאת לא דרך נבונה עבור מרבית המשקיעים), Zecco טוענת כי תרוויח את לחמה מהריבית על ההלוואות הללו.

לאחרונה, הפתיע גם אחד מהבנקים הגדולים בארה”ב, Bank Of America, והצהיר כי בקרוב הוא יאפשר ללקוחותיו לסחור במניות ללא עמלות מסחר. כמובן, שכאן ההגבלות הנם יותר נוקשות ביותר, בעיקר: סכום חשבון מינימאלי של 25,000$, ותהיה אפשרות לבצע זאת בהתחלה רק ב- 18 מדינות בלבד ברחבי ארה”ב, אך עדיין הן סבירות. בנוסף, אסור לשכוח שמדובר בבנק, כך שאמנם שלא יהיו עמלות מסחר, אך עדיין יתווספו עמלות בנקאיות שונות, כגון: דמי ניהול, דמי שמירת ניירות ערך וכיו”ב.

אז מה אתם אומרים, האם אנחנו בפתחו של עידן ללא עמלות מסחר בניירות ערך?

(אני אתן לכם שנייה לחשוב…)

(אוקי, הזמן עבר). לדעתי, אנחנו כבר בפתחו של עידן כזה. מדוע, והאם הוא יפגע בברוקרים הגדולים?

ראשית, רוב המשקיעים אינם מבצעים מספר כה גדול של פעולות מסחר, ועל כן, עמלות המסחר הללו מהוות רק אחוז קטן מאוד מהכנסות הברוקרים. קיימים אמנם משקיעים המבצעים מספר גדול של פעולות בממוצע, אך מספרם מצומצם יחסית, ואלו הם בדרך כלל משקיעים קטנים. שאר המשקיעים מבצעים רק מספר פעולות לא גדול בחודש. לכן, היתרון של חברות שיאפשרו מסחר ללא עמלות לא יהיה כה משמעותי, וסביר שלא יגרום לנטישה מסיבית של הברוקרים הגובים עמלות נמוכות יחסית.

שנית, מרבית הברוקרים גם כך הוזילו בצורה משמעותית את עמלות המסחר בשל הסיבות שציינו קודם לכן. הברוקרים מרוויחים את מירב כספם ממתן שירותי ייעוץ, ניהול חשבונות של לקוחותיהם, דמי ניהול מקרנות נאמנות, ושירותים בנקאיים (כרטיסי אשראי, צ’קים וכד’). לכן, מעבר לעידן ללא עמלות ככל הנראה לא ישפיע בצורה משמעותית על הברוקרים הללו.

שלישית, כולנו מכירים את המשפט: משהו זול, הוא לא בהכרח משהו טוב. ל- Zecco בהחלט היה תזמון טוב ושיטת פרסום מפה לאוזן שעבדה די יפה, אך בפועל מערכת המסחר שלהם (לפחות מהמידע הנמצא ברשותי כיום) מתפקדת ברמה די נמוכה על סמך הביקורות של המשקיעים המשתמשים במערכת. המערכת עובדת בצורה די איטית, עובדה המקשה את המסחר גם עבור משקיעים שאינם מבצעים מספר כה גדול של פעולות. כמו שאתם בוודאי יודעים, אחד הדברים החשובים במערכת מסחר (ובברוקר בכלל), היא רמת האמינות שלהם. במילים אחרות, אנחנו רוצים לדעת כי נוכל לקנות/למכור את המניה שלנו במחיר וברגע בו נהיה מעוניינים בכך. איננו רוצים להיות תלויים ברמת העומס של המערכת או במהירות התפקוד של אתר אינטרנט מסוים. בנקודה זו, Zecco עדיין לא פגעה.

עמלות המסחר כיום הן נמוכות מאוד יחסית. רק לשם דוגמא, הברוקר האמריקאי דרכו אני סוחר, גובה עמלות של כחצי סנט – סנט למניה, עם עמלת מינימום של כדולר ועמלת מקסימום של כ- 0.2% מסכום הפעולה. כל שאר העמלות, כגון: מערכת מסחר, דמי ניהול ואחרות, אינן נגבות כלל. עבור רובינו, הסוחרים מספר נמוך יחסית של פעולות בשנה, מדובר באחוזים בודדים בלבד משווי התיק שלנו. על כן, העידן ללא עמלות מסחר אכן נמצא בפתח, אך לדעתי זוהי כבר אינה מהפכה משמעותית (אם כי כבר התחלתי לערוך רשימה של הדברים שאני אקנה עם עשיריות האחוזים שאחסוך …).

אז מה אתם חושבים?

איך לאתר מניות עם פוטנציאל למאות אחוזים בשנים הקרובות?

X