לאחר שהבנתם מהן אפשרויות ההשקעה העומדות בפניכם, קבעתם את סכום החסכון הפנוי להשקעה, הגדרתם את מטרות ההשקעה שלכם ומשך תקופת ההשקעה, קבעתם את רמת הסיכון שאתם מסוגלים לסבול והחלטתם האם ברצונכם לנהל את תיק ההשקעות שלכם בצורה אקטיבית או פסיבית, תוכלו לקבוע את הרכב תיק ההשקעות שלכם. לצורך כך, עליכם להחליט על רכיבי ההשקעה שירכיבו את התיק ועל שיעור ההחזקה מכל אחד מהם.
אין חוקים מוחלטים באמצעותם ניתן לקבוע את הרכבו של תיק השקעות. יחד עם זאת, זכרו כי המטרה שלנו היא שכספי החסכון יושקעו ברכיבי ההשקעה שיניבו את התשואה הגבוהה ביותר האפשרית תחת מגבלות הזמן הנתון להשקעה ורמת הסיכון שבחרנו. לכן, ישנם שלושה עקרונות שבעזרתם תצליחו לבנות את התיק שלכם בחכמה.
העקרון הראשון קובע שעליכם לגוון את תיק ההשקעות שלכם ולא להחזיק את כל הביצים בסל אחד. הכוונה היא לגוון את התיק ברכיבי השקעה שונים, בניירות ערך של חברות בגדלים שונים, ממגזרים שונים, ממדינות שונות וכדומה. כך תקטינו את הסיכון להפסדים מהשקעה באפיק מסויים שנפגע בשל גורם שאינו צפוי (לדוגמא, שנת בצורת עשויה להשפיע לרעה על חברות מתחום הגידולים החקלאיים למשך תקופה מסויימת). יחד עם זאת, זכרו כי כמו שהדברים הפשוטים בחיים יכולים להביא לאושר גדול, כך גם תיק השקעות פשוט יכול להניב רווחים גדולים. לכן, אין צורך לגוון את התיק יתר על המידה ולהשקיע בעשרות רבים של רכיבי השקעה או ניירות ערך. זה יצמצם רק במקצת את הסיכון, אך עשוי לפגוע בתשואה הכוללת (לחצו כאן לקריאה נוספת על הדרך לגוון של תיק השקעות).
העקרון השני מתבסס על הסיכון הגדול הטמון ברכיבים מניתיים בטווח הקצר, ולכן גורס כי שיעור ההחזקה של הרכיבים הסולידיים צריך להיות גבוה יותר ככל שתקופת ההשקעה שלכם צפויה להיות קצרה יותר. העקרון השלישי מבוסס על העובדה כי הרכיבים המניתיים מנצחים כל רכיב השקעה אחר בהשקעה לטווח הארוך. אי לכך, ככל שמתארכת תקופת ההשקעה, כך נבון יהיה להגדיל את שיעורם בתיק.
לאור העקרונת הללו, נוח לסווג את האפשרויות השונות להרכבת תיק השקעות על פי משך תקופת ההשקעה שלכם.
משך תקופת ההשקעה | סוג השקעה נבון ובטוח |
---|---|
תקופה קצרה משנה | רכיבים נטולי סיכון בלבד – פקדונות, קרנות כספיות, מק”מ |
תקופה קצרה (שנה עד חמש שנים) | מק”מ, אג”ח ממשלתיות, אג”ח קונצרניות בדירוג גבוה |
תקופה בינונית (חמש עד עשר שנים) | השקעה מעורבת של אג”ח, תעודות סל ומניות |
תקופה ארוכה (מעל מעשר שנים) | השקעה בעיקר ברכיבים מניתיים |
השקעה לתקופה קצרה משנה
תקופה קצרה משנה היא פרק זמן אפסי במושגי השקעה. מכיוון שהתנהגות השוק אינה ניתנת לחיזוי ועשויה להיות אקראית לאורך תקופה כה קצרה, אין למעשה אפשרות להשיג תשואה גבוהה להשקעתכם מבלי לקחת סיכונים מיותרים, שעשויים להוביל להפסדים אותם לא ניתן יהיה לתקן בפרק זמן כה קצר. אי לכך, השקעה ברכיבים בעלי סיכון, כדוגמת מניות, תעודות סל, קרנות נאמנות, מרבית אגרות החוב וכדומה, אינה מתאימה להשקעה במקרה זה.
ההנחה הבסיסית בשלב זה, היא שהשווי הנוכחי של החיסכון שלכם מספיק פחות או יותר כבר עתה לתשלום המטרה לשמה הוא מיועד (אחרת תזדקקו לתקופת השקעה ארוכה יותר). במילים אחרות, המטרה שלכם אינה השגת תשואה משמעותית על הכסף, אלא שמירה על ערכו הנוכחי בתוספת (אולי) של רווח קטן בלבד.
אפיקי ההשקעה המתאימים לכספים המיועדים למטרה זו הם האפיקים נטולי הסיכון בלבד כגון הפקדונות לטווח הקצר, הקרנות הכספיות ואולי גם מק”מים מסדרות הנפדות עד המועד בו תזקדדו לכספכם.
לעולם אל תסכנו כספי חסכון להם תזדקקו במהלך השנה הקרובה על ידי השקעתם ברכיבים שאינם נטולי סיכון לחלוטין. הסיכוי אינו שווה את הסיכון.
השקעה לתקופה קצרה (בין שנה לחמש שנים)
ההיסטוריה מלמדת כי שוק ההון מתנהג בצורה מחזורית מסויימת המתבססת על כשלוש-חמש שנים (בממוצע) של עליות ולאחריהן שנה-שלוש שנים של ירידות (בממוצע). כמובן שאלו הם ערכים ממוצעים שאינם ניתנים לחיזוי מדוייק מראש. על כן, תקופה של שנה עד חמש שנים עדיין נחשבת לתקופה קצרה יחסית . למרות זאת, ככל שתקופת ההשקעה שלכם מתקרבת לקצה העליון של התחום (חמש השנים), גדל הסיכוי שנצליח להשיג תשואה חיובית מהשקעה ברכיבים בעלי סיכון מסויים גם אם נקלע לתקופת ירידות במהלך תקופת ההשקעה שלנו.
לאור זאת, ככל שפרק הזמן להשקעה קרוב יותר לקצה התחתון של התחום (שנה), אזי נבון יהיה להשקיע בעיקר ברכיבים נטולי סיכון כדוגמת אלו שהוצעו עבור השקעה לתקופה קצרה משנה. ככל שתקופת ההשקעה צפויה להתקרב יותר לקצה העליון של התחום (חמש שנים) ניתן יהיה להשקיע גם ברכיבים בסיכון גבוה קצת יותר, אך עדיין נמוך מהסיכון הכרוך בהשקעה ברכיבים מניתיים.
הרכיבים המתאימים להשקעה במקרה כזה עשויים להיות בעיקר מק”מ או אגרות חוב ממשלתיות אחרות, ואגרות חוב של חברות ציבוריות גדולות ויציבות אשר קיבלו דירוג גבוה.
השקעה לתקופה בינונית (חמש עד עשר שנים)
כפי שהבנו בתחילת המדריך, רכיבים מניתיים צפויים להניב את התשואה הגבוהה ביותר בהשקעה ארוכת טווח. חמש עד עשר שנים הינה תקופה מספקת על מנת להשקיע חלק מכספכם ברכיבים מניתיים, אך אינה ארוכה דיה על מנת להשקיע את מרבית הסכום ברכיבים אלו. ככל שמשך ההשקעה ארוך יותר (כלומר קרוב יותר לעשר שנים), ניתן יהיה להגדיל את שיעור הרכיבים המניתיים בתיק אך לא יתר על המידה (עד 50%). הרכיבים המניתיים העומדים לרשותכם הינם מניות, תעודות סל וקרנות נאמנות מניתייות. החלק האחר, יכול להיות מורכב מרכיבים בסיכון נמוך יותר כמו אלו שהוזכרו בסעיף הקודם וגם מאג”ח של חברות קטנות יותר או אג”ח בעלות דירוג קצת יותר נמוך.
כפי שכבר הבנתם, שיעור ההחזקה ברכיבים המניתיים תלוי גם באופייכם וברמת הסיכון אותה אתם מוכנים לקחת. ככל שיכולתכם לעמוד בפני התנודתיות של שוק המניות גדולה יותר, כך תוכלו להגדיל את שיעור הרכיבים המניתיים בתיק.
אם אתם משקיעים פסיביים, כלומר אינכם מעוניינים לנהל את תיק ההשקעות שלכם בצורה דינמית, הדבר הנבון ביותר עבורכם עשוי להיות בניית תיק תעודות סל. הכוונה היא לבחירה של ארבע-חמש תעודות סל והחזקתם בשווי החזקה דומה. אסטרטגיית ההשקעה הפסיבית במקרה זה תתבסס על החזקת התעודות לאורך שנים רבות, תוך רכישה של יחידות נוספות מאותן התעודות באופן מחזורי אחת לתקופה בסכום קבוע או הולך וגדל.
אפשרות השקעה פסיבית עבור אלו מכם המעוניינים להשקיע במניות עצמן, היא באמצעות בניית תיק מניות מנצחות, המורכב מכ- 20-30 מניות אטרקטיביות הנבחרות על פי קריטריונים קבועים וללא עריכת ניתוחים או בדיקות נוספות. במקרה זה, יש לפעול על פי הנחיות השיטה, למכור כל מניה לאחר תקופה קבועה ולהחליפה במניה מנצחת חדשה מתוך רשימה.
המשקיעים האקטיביים מביניכם יוכלו לנצל את כישוריהם וזמנם החופשי על מנת לבחור בקפידה מניות בודדות, ולהרכיב תיק מניות מצומצם יותר. זכרו כי במקרה זה יש לערוך ניתוח ערך מעמיק לגבי כל חברה בנפרד על מנת לוודא כי היא נרכשית במחיר אטרקטיבי תוך שמירה על מרווח ביטחון למקרה של שגיאה בהערכת שוויה.
השקעה לתקופה ארוכה (מעל עשר שנים)
כספים המיועדים להשקעה לתקופה ארוכה מעשר שנים נבון יהיה להשקיע בעיקר ברכיבים מניתיים כגון תעודות סל או מניות. בהשקעה לתקופה כה ארוכה, הסיכון הכרוך בהשקעה ברכיבים אלו יצטמצם באופן משמעותי והסיכוי להשגת תשואה גבוהה הרבה יותר מזו הניתנת להשגה באמצעות השקעה ברכיב אחר יגדל מאוד.
באופן דומה לדברים שנאמרו בסעיף הקודם, שיעור הרכיבים המניתיים בתיק יקבע בהתאם לאופייכם ולרמת הסיכון אותה אתם מוכנים לקחת. על מנת לדעת את שיעור הרכיב המניתי בתיק, היעזרו בכלל האצבע הבא: הפחיתו את גילכם ממאה, והתוצאה תהיה שיעור ההחזקה המקסימלי ברכיבים מניתיים. לדוגמא, משקיעה בת 25, שבפניה עומדות עוד שנים רבות של השקעה, תשקיע לפי כלל זה עד 75% משווי התיק ברכיבים מניתיים. לעומתה, משקיע בן 65, הנמצא ערב הפרישה, ישקיע רק 35% משווי התיק ברכיבים מניתיים. שאר התיק יכול להיות מורכב כאמור מרכיבים בסיכון נמוך יותר כמו אלו שהוזכרו בסעיף הקודם וגם מאג”ח של חברות קטנות יותר או אג”ח בעלות דירוג קצת יותר נמוך.
בהשקעה לתקופות ארוכות מעשר שנים, ייתכן ויהיו חלק מכם שיבחרו להשקיע אפילו אחוז גבוה יותר מתיק ההשקעות שלהם ברכיבים מניתיים. אין בכך בעיה במידה ורכשתם את ההשכלה המתאימה להשקעה ברכיבים אלו ותבחרו אותם באחריות (למשל תוכלו להיעזר במדריך להשקעה במניות). יחד עם זאת, זכרו כי השקעה ברכיבים מנייתים אינה מתאימה לכל אחד מכם. אלו מכם שאינם מעוניינים לקחת את הסיכון הכרוך בהשקעה ברכיבים אלו, מוטב כי ישקיעו אחוז נמוך יותר מכספם ברכיבים מניתיים.
בשיעור הבא: כיצד לבחור את הברוקר המתאים דרכו תבצעו את פעולות הקניה והמכירה.